29 / 03 / 2024

Veraset ve intikal vergisinden muaf olanlar!

Veraset ve intikal vergisinden muaf olanlar!

Veraset ve intikal vergisini doğuran olay, kanunda tanımı yapılan malların yukarıda belirtilen kişilere veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesidir. Peki, veraset ve intikal vergisinden muaf olanlar nelerdir?



Veraset ve intikal vergisinden muaf olanlar!

Veraset ve intikal vergisini doğuran olay, Veraset ve İntikal Vergisinin Kanunun 2’nci maddesinde tanımı yapılan malların yukarıda belirtilen kişilere veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesidir.


Buna göre vergiyi doğuran olay, bir kişinin ölümü, Medeni Kanun hükümlerine göre hukuken ölümüne karar verilmesi (gaiplik) veya hayatta iken yapılan bağışlamalar ile meydana gelmektedir.


Veraset ve intikal vergisinde bazı muafiyetlikler bulunuyor. Peki, Veraset ve intikal vergisinden muaf olanlar kimler?


Veraset ve İntikal Vergisi Kanununda muafiyet üç ana başlık altında toplanıyor:


- Kamusal muafiyetler,

- Kamu yararı amacı güden teşekküllere sağlanan muafiyetler,

- Diplomatik muafiyetler.


Kamusal muafiyet kapsamına, kamu kuruluşları, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, kamuya yararlı sayılan dernekler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları kuruluşlardan kurumlar vergisinden muaf olanlar, 


Yukarıda sayılanların dışında kalan tüzel kişilere ait olup kamu yararı için; ilim, araştırma, kültür, sanat, sağlık, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi alanlarda faaliyette bulunmak amacıyla kurulan kuruluşlar,


Yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları (fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o devletin uyruğunda bulunan memurları ve Türkiye’de resmi bir göreve memur edilenler ve bu sayılanların aile bireyleri, veraset ve intikal vergisinden muaftır.


Veraset ve intikal vergisi oranları 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön