28 / 03 / 2024

Veraset vergisi ödeme tarihleri!

Veraset vergisi ödeme tarihleri!

Türk vatandaşı olan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset ile bir başkasına kalması durumunda, veraset vergisi ödeniyor. İşte veraset vergisi ödeme tarihleri 2013...



Veraset vergisi ödeme tarihleri!

Türk vatandaşı olan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali "Veraset ve İntikal Vergisi" ne tabi tutuluyor. Veraset ve İntikal Vergisi kanununa göre, ödenecek bedel kişiye kalan mirasın değeri üzerinden hesaplanıyor. 


Ayrıca vergi ödemelerinden önce edinilen gayrimenkuller için mal beyanında bulunulması gerekiyor. Miras kalan malların alınmasından sonra, söz konusu mallar için vergi, veraset ve intikal vergisinin tahakkukundan itibaren 3 yılda ve iki eşit taksitte ödeniyor.


Veraset vergisi ödeme tarihleri 2013...

Kanuna göre, Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte (gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyeler ile 5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunları dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler beyanname verme süresi içinde) ödenir.


Tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılır. 


Ancak, intikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez. Tapu memurları vergi dairesince verilmiş ilişik kesme belgesi olmaksızın devir ve ferağ işlemi yapamazlar, aksi halde verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar.


Veraset vergisi beyannamesi örneği:


V.D.KODU: ..................


1. İNTİKALİN ŞEKLİ(*):……………………

Vergi Dairesi Müdürlüğüne

Veraset

İvazsız İntikaller

2…………………………………………İl-İlçe

3……………………………………………Olay Kayıt ve Hs. Def. Sıra No.

(Vergi Dairesince Doldurulacaktır.)

Tablo 1: ÖLENİN VEYA İVAZSIZ İNTİKALDE BULUNANIN

1. Vergi Kimlik Numarası(**)

2. Soyadı / Unvanı

3. Adı

4. Baba Adı

5. Mesleği/Faaliyeti

6. Ölüm Yeri ve Tarihi

7. İvazsız İntikalin Meydana Geldiği Yer ve Tarih

8. İkametgah veya İşyeri Adresi

Mahalle:

Cadde/Sokak:

Kapı No:

Daire No:

İl/İlçe:

Posta Kodu:


Tablo 2: MÜKELLEFLERİN

Vergi Kimlik No(**)

Adı Soyadı / Unvanı

AkrabalıkDerecesi

Doğum Tarihi

İkametgah veya İşyeri Adresi /Telefon No.

İMZA



(*) İntikal hangi şekilde meydana gelmiş ise ilgili haneye (x) işareti konulacaktır.

(**) T.C. vatandaşı olan gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası, yabancı kimlik numarası bulunan yabancı gerçek kişilerde yabancı kimlik numarası yazılacaktır.




Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesine eklenecek belgeler nelerdir?




Geri Dön