29 / 03 / 2024

Veraset yoluyla intikallerde vergi oranı!

Veraset yoluyla intikallerde vergi oranı!

2013 yılı Veraset yoluyla intikallerde vergi oranı yüzde kaç? Merak ediyorsanız, sorunuzun yanıtı veraset yoluyla intikallerde vergi oranları ve konu ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Veraset yoluyla intikallerde vergi oranı!

Veraset yoluyla intikallerde vergi oranı hesaplamalarına ilişkin bilgilere, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu ile Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer veriliyor. Söz konusu kanun ve kanun tebliğine göre, veraset yoluyla intikallerde vergi oranları aşağıda yer alıyor. 


"7338 sayılı Kanunun 16. maddesinde yer alan vergi tarifesi matrah dilim tutarları belirtilen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle tespit edilmiştir. Bu nedenle, 1/1/2013 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız surette meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır."


Madde 16

Bir şahsa ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanır.

Vergi tarifesinin matrah dilim tutarları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan dilim tutarlarının %5'ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu suretle tespit edilen tutarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkilidir.

5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunları ile gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerde oran %10 olarak uygulanır. İkramiyenin ayni olarak ödenmesi halinde, fatura değeri esas alınır


Veraset Yoluyla İntikallerde Vergi Oranı

İlk 190.000 TL için:  yüzde 1

Sonra gelen 430.000 TL için:  yüzde 3

Sonra gelen 940.000 TL için:  yüzde 5

Sonra gelen 1.800.000 TL için:  yüzde 7

Matrahın 3.360.000 TL’yi aşan bölümü için:  yüzde 10




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön