25 / 04 / 2024

Vergi borcu için Ekim'i beklemeyin!

Vergi borcu için Ekim'i beklemeyin!

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu’da yatırımları arttıracak, vatandaşı rahatlatacak teşvik paketini değerlendiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Açıklanan bütün teşviklerin her birisinin bütçede karşılığı var” dedi.



MALİYE Bakanı Naci Ağbal, Başbakan Binali Yıldırım’ın, geçen haftasonu Diyarbakır’da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine ilişkin çok önemli bir ekonomik kalkınma hamlesini duyurduğunu hatırlatarak, açıklanan bütün teşviklerin her birisinin bütçede karşılıklarının bulunduğunu söyledi. Kamunun 62 milyar liralık yatırım yapması beklenen programın bütçeye olan etkilerini de hesaplayarak ortaya koyacaklarını belirten Ağbal, “Bütçemizin üzerindeki etkisi yönetilebilir bir etkidir. Bütçe dengelerimizi önemli ölçüde bozacak bir görünüm yok. Ekim ayının başında orta vadeli programı açıklayacağız. İnşallah mali disipline uygun bir OVP dökümanını paylaşacağız” dedi.


SADECE TÜKETİM YETMEZ

İstanbul Finans Zirvesi’nin açılışındaki konuşmasında, 2016 yılına ilişkin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecek herhangi bir genel görünüm olmadığını kaydeden Ağbal, şöyle konuştu: “Türkiye’nin ekonomik temelleri sağlam. Güçlü bir bankacılık sistemi ve kamu mali maliyesi sistemi var. Ekonomide çarklar dönüyor. Yatırım ve üretim tarafı işliyor. Ama büyümenin sadece tüketim değil yatırım ve ihracat tarafını da güçlendirmemiz lazım. Meclis açılır açılmaz yatırım ve ihracat tarafında önemli vergisel teşvik düzenlemelerini hayata geçireceğiz.” 


HEDEFİN ALTINDA KALIR

15 Temmuz darbe girişiminin olduğu ve global kırılganlıkların da devam ettiği yılın ikinci yarısında yukarı yönlü büyümenin sürmesi için hem tüketim hem de yatırım tarafında önemli düzenlemelere imza attıklarını söyleyen Ağbal, “2016 yılı için büyüme hedefimiz yüzde 4.5 idi. Gelişmelere baktığımızda büyüme oranının bunun bir miktar altında kalacağını görüyoruz. Türkiye bütün bu global olumsuzluklara rağmen içeride meydana gelen jeopolitik olumsuz gerçekleşmelere rağmen güçlü bir büyüme momentumunu devam ettiriyor” dedi.


VERGİ YAPILANDIRMALARINDA PEŞİN ÖDEMEYİ TERCİH EDİN

NACİ Ağbal, vergi borcu yapılandırmaları konusunda, “31 Ekim’e kadar başvuruları alacağız. Diyoruz ki ‘Ekim sonuna kadar da beklemeyin. En kısa sürede vergi dairesine gelin. Peşin ödeme halinde ana paranın dışında ödeyeceğiniz faiz miktarı neredeyse yok mertebesinde. Vatandaşlarımızdan rica ediyorum; memura ‘Ben borcumu peşin ödemek istiyorum’ desinler. Bir de ‘Taksitle ödersem kaç lira olur?’ diye sorsunlar. Görecekler ki peşin ödemede çok cazip ödeme koşulları var” dedi. Merkez Bankası’nın faiz indirim beklentisine ilişkin soruyu ise Ağbal, şöyle yanıtladı: “Merkez Bankası, para politikasında sadeleşme adımlarını atıyor. Bu adımları atarken de dikkati davranıyor. Ekonomi politikasında ihtiyatlı rasyonel bir duruş sergilemesi lazım. Merkez Bankası işini biliyor. Bize düşen sıkı duruşa ve yapısal reformlara devam etmek.”



Hürriyet


Geri Dön