26 / 04 / 2024

Vergi borcundan dolayı haciz gelir mi?

Vergi borcundan dolayı haciz gelir mi?

Haciz, borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından vergi borçlarına yetecek miktarı tahsil dairesince yapılıyor. Peki, vergi borcundan dolayı haciz gelir mi?



Vergi borcundan dolayı haciz gelir mi?

Haciz, borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından vergi borçlarına yetecek miktarı tahsil dairesince yapılıyor.


Peki, vergi borcunuzun olduğunu düşünelim. Vergi borcundan dolayı haciz gelir mi? Vergi borcundan dolayı ev haczedilir mi?

 

Haciz işlemleri dahilinde; Tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul ve gayrimenkul malları ile alacak ve haklarından vergi alacağını karşılayacak miktarı haczedilebiliyor.


Haczedilen her türlü mallar satılarak paraya çevrilebiliyor. Satıştan elde edilen bedelden, takip masrafları ve takip edilen vergi alacağı düşüldükten sonra geriye kalan kısım borçlunun ödeme zamanı gelmiş veya muacceliyet kesbetmiş borçlarına mahsup ediliyor. 


Artan kısım, hacze iştirak etmiş başka daire yoksa borçluya verilir. Hacze iştirak etmiş başka daire varsa, artan kısımdan öncelikle bu dairelerin alacakları ayrıldıktan sonra, geriye kalan kısım borçluya veriliyor.


Haciz borçlunun haline münasip evine uygulanmıyor. Ancak evin değeri fazla ise bedelinden haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılabiliyor.


Neler haczedilemez?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön