19 / 04 / 2024

Vergi cezalarında indirim var mı?

Vergi cezalarında indirim var mı?

Vergi mükelleflerinin hak ve sorumlulukları, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehberde yer alıyor. Peki, vergi mükelleflerinin hakları nelerdir? Vergi cezalarında indirim var mı? İşte yanıtı..



Vergi cezalarında indirim var mı?

Gelir İdaresi Başkanlığının, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak ve mükellef odaklı, kaliteli hizmet sunma anlayışı doğrultusunda hazırladığı rehberde; mükelleflerin vergi mevzuatı çerçevesinde mükellefiyetin başlangıcından sona ermesine kadar geçen tüm süreçte var olan hakları ile yerine getirmek zorunda oldukları yükümlülüklere yer verilmiştir. 


Mükellefiyetin tesis edilmesinden, sona erdirilmesine kadar geçen süreçte mükelleflerimizin önceden bilgilendirilmeleri suretiyle mükellefiyet sürecinde yaşanabilecek sorunların önüne geçmek ve mükellefiyet sürecini kolaylaştıran rehbere göre, vergi cezalarında indirim var mı?


Vergi incelemesi sürecinde mükellefin hakları arasında vergi cezalarında indirim hakkı da bulunuyor.


İkmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi, vergi farkı ve vergi cezalarını, ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içinde bağlı olunan vergi dairesine başvurularak vadesinde veya teminat gösterilerek vadenin bitmesinden itibaren 3 ay içinde ödeneceğinin bildirilmesi halinde;


- Vergi Ziyaı cezalarının birinci defada 1/2’si, sonra kesilenlerde 1/3’ü,


- Usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezalarının 1/3’ü indirilir.


Diğer genel haklar:

Dilekçe Hakkı ve Bilgi Edinme Hakkı

Kamu Denetçisine Başvurma Hakkı 

Dava Açma Hakkı

Temsil Hakkı

Eşit Muamele Görme Hakkı

Mükellef Memnuniyeti



Vergi düzeltme dilekçesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön