29 / 03 / 2024

Vergi geç ödeme cezası nedir?

Vergi geç ödeme cezası nedir?

Gayrimenkul sahipleri 30 Kasım 2015 tarihine kadar emlak ve çevre temizlik vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Verginin ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Peki, vergi geç ödeme cezası nedir? Vergi geç ödeme cezası ne kadar?



Vergi geç ödeme cezası nedir?

Gayrimenkul sahipleri 30 Kasım 2015 tarihine kadar emlak ve çevre temizlik vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Hala vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin önünde son 1 hafta bulunuyor.


Vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeden yapılıyor. Bazı belediyeler hafta sonu vergi tahsilatı da yapabiliyor. Ayrıca, vergi borcu internet üzerinden de ödenebiliyor.


Verginin ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Peki, vergi geç ödeme cezası nedir? Vergi geç ödeme cezası ne kadar?


Emlak vergisi geç ödeme cezası:

Emlak vergisinde ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı tahsil edilecek.


Çevre temizlik vergisi geç ödeme cezası:

Çevre temizlik vergisinin geç ödenmesi halinde taşınmazın türüne göre vergi cezası hesaplanarak mükelleften kesiliyor. Büyükşehir belediyesi dahilindeki ilçe veya ilk kademe belediyelerinin kendileri tarafından tahsil edilen çevre temizlik vergisi ve gecikme zammı toplamının %20’sini de bir bildirim ile ertesi ayın 20 inci günü akşamına kadar büyükşehir belediyesine bildirmesi ve aynı süre içinde ödemesi gerekmektedir.


İdareler tahsil ettiği vergi ve gecikme zammı toplamının yüzde yirmisini ise münhasıran çöp imha tesislerinin kuruluş ve işletmelerinde kullanılmak üzere büyükşehir belediyesine tahsilatı takip eden ayın yirminci günü akşamına kadar aktaracaklardır.


İnternetten vergi ödeme nasıl yapılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön