26 / 04 / 2024

Vergi ihbarı yapanlar yüzde 10 oranında ikramiye alacak!

Vergi ihbarı yapanlar yüzde 10 oranında ikramiye alacak!

Vergi kaçakçılığını ihbar edenlere, tahakkuk eden vergi ve cezalar üzerinden "yüzde 10" oranında "ikramiye" veriliyor. İkramiyenin 1/3'ü tahakkuk aşamasında, kalanı da tahsil edildikten sonra ödeniyor.



Vergi kaçakçılığını ihbar edenlere, tahakkuk eden vergi ve cezalar üzerinden "yüzde 10" oranında "ikramiye" veriliyor. İkramiyenin 1/3'ü tahakkuk aşamasında, kalanı da tahsil edildikten sonra ödeniyor. Bunun için; ihbann yazılı olması, ihbar edenin adı-soyadı ve açık adresi ile imzasının bulunması ve dilekçede, "ihbar ikramiyesi ödenmesinin talep edilmesi" gerekiyor. İhbar dilekçesinde, "şu kişi vergi kaçınyor" ya da "evi, arabası ve yaşantısına göre çok düşük vergi ödüyor" gibi ifadelere itibar edilmiyor. İhbarın, somut olay ve belgelere dayalı olması gerek. Ayrıca "ihbar edenin mesleği de önemli!.." 


İHBAR EDENİN MESLEĞİ 

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun "meslek sırlan" başlıklı 43. maddesine göre; "Meslek mensupları (yani muhasebeci ve mali müşavirler) ve bunların yanlannda çalışanlar, işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler. 

Çeşitli kanunlarda muhbire tanınan hak ve menfaatlerden faydalanamazlar" deniliyor. Bu maddeye istinaden de; serbest muhasebeci mali müşavirlere ve yeminli mali müşavirlere "ihbar ikramiyesi" ödenmiyor. 


İKRAMİYE ALMANIN YOLU!

 Konuya ilişkin olarak farklı bakış açıları var. Ancak yargının karan ikramiye ödenmeyeceği yönünde. Ancak, ikramiye alabilmenin bir yolu var. O da; vergi kaçakçılığını ihbar etmeyi düşünen meslek mensuplannın, "ihban kendileri değil de başkası aracılığıyla yapmaları!.."


Sözcü


Geri Dön