29 / 03 / 2024

Vergi indirimi fiyatlara yansıdı mı?

Vergi indirimi fiyatlara yansıdı mı?

TÜİK ve TCMB'ye göre beyaz eşyada ve mobilyadaki vergi indirimi fiyatlara yansımadı. Tüketici örgütleri fiyat şikayetinin yoğun olmadığını belirtti.



Beyaz eşyada ve mobilyada 30 Nisan 2017'ye kadar vergi indirimi yapıldı. Fakat Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yapılan indirimlerin tam olarak yansıtılmadığını ortaya koydu. TÜİK verileri, bu vergi muafiyeti ve indirimlerin ÖTV'nin gerisinde kaldığını gösterirken, TCMB'nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, şubat ayında gerçekleşen geçici vergi indirimine karşın mobilya ve beyaz eşya fiyatlarında artışlar gözlendiği belirtti. Maliye Bakanı Naci Ağbal da inşaat sektörü, beyaz eşya ve mobilyada yapılan geçici vergi indirimlerine yönelik, "Anlaşılıyor ki vergide yaptığımız indirim aynı oranda fiyatlara yansıtılmamış. Son açıklanan enflasyon verileri de bunu teyit ediyor ama bu sektörlerde fiyatların bir miktar aşağı yönlü geldiğini de görüyoruz" şeklindeki açıklaması, vergi teşviki verilen sektörlerde, fiyatların aşağı inip inmediği konusunu tekrar gündeme getirdi. 


Tüketici örgütleri ise mobilyada kayıt dişiliğin yüksek olması nedeniyle fiyat artışına gidildiği yönünde şikayetler aldıklarını ancak beyaz eşya konusunda kendilerine çok fazla şikayet gelmediğini belirterek, bazı cadde ve mahalle bayilerinde ÖTV'nin sıfırlanmadığını, büyük kurumsal mağazaların ise indirimi uyguladığını duyurdu. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Güler, gördüğü kadarıyla konunun enflasyon dalaşından çıkan bir tartışma olduğunu bildirdi. TÜlK'in enflasyon sepetine nasıl baktığına bakılması gerektiğini vurgulayan Güler, "Bakan Bey TÜİK'in açıkladığı rakama bakıyor. Doğru, TÜİK böyle bir ölçüm yapmış. Ancak Brandzone isimli bağımsız araştırma şirketinin hazırladığı bir rapor ise indirimin birebir yansıdığını söylüyor. Aynı araştırmada; ortalamada indirimin yüzde 7 ila 10 arasında olduğu, bazı ürünlerde ise indirimin yüzde 20'ye kadar çıktığı belirtiliyor" dedi. Güler, tüketicilerin bilgilere bu kadar kolay ulaştığı bir dönemin olmadığını, insanların bugün artık piyasadaki fiyatları öğrendiğine işaret ederek, "Siz sanıyor musunuz ki Türkiye'deki herhangi bir tüketici, bugün bir mağazaya gittiğinde indirim var mı yok diye bakmadan alışveriş yapıyor? Asla" diye konuştu. TÜRKBESD'in bütün üyelerinin indirim yaptığının altını çizen Güler, bazı üyelerinin ürünlerin fiyatını değiştirmediğini ama yanına ürün hediye ettiğini, fatura fiyatı aynı kalsa da bunun da bir indirim olduğunu vurguladı. 


DAHA ÖZELLİKLİSİ ALINIYOR 

Beyaz eşya satışlarına yönelik mart rakamlarının henüz çıkmadığını belirten Güler, kendisinin piyasadan gözlemlediği kadarıyla satışlarda martta yüzde 10 ile 20 arasında bir büyüme olmasını tahmin ettiğini, geçen yıl elde edilen tek haneli büyümeye rağmen bunun gerçekleşmesi halinde iyi bir rakam olacağını kaydetti. Güler,"Piyasadaki ortalama satış fiyatı yükselmiş olabilir. Neden? Çünkü tüketiciler bunu fırsat bilip,Türkiye'de satılan ortalama çamaşır makinası 6 kilogramlık iken, böyle durumlarda bu 8-9 kilogram bandına kayıyor. Çünkü tüketici 'Bu bir fırsat' diyor ve normalde 6 kilogramlık bir makina alacakken;'Markalar indirim yaptı, o zaman 6 alacağıma 9 kilogramlık makina alayım'diyor. Bu durumda ortalama satış fiyatı da yükselmiş oluyor. Fiyat artışıymış gibi görünüyor ama aslında bu üst segmente kayış"diye konuştu. 


BRANDZONE'A GÖRE UCUZLADI 

Kampanya ve fiyat takibi hizmetleri sunan BrandZone'un yaptığı bir araştırmaya göre, ÖTV indirimi sonrasında beyaz eşya kampanyalarında ortalama fiyat önceki döneme kıyasla yüzde 6,7 düştü. BrandZone verilerine göre, ürün bazında bakıldığında buzdolaplarında ortalama yüzde 1,8, bulaşık makinelerinde ortalama yüzde 6,8, çamaşır makinelerinde ise ortalama yüzde 21,5 civarında fiyat indirim oldu. Küçük ev aletlerinde yüzde 10, buharlı ütülerde yüzde 7,9, elektrikli süpürgeler de yüzde 9, çay makineleri ile doğrayıcılar da yüzde 6 olarak iniş görüldü. No-Frost özellikli çift kapılı buzdolaplarında yüzde 5,8-9 kilogram kapasiteli çamaşır makinelerinde yüzde 4,5'ten az programı olan bulaşık makinelerinde yüzde 4,1000 vvatt'tan fazla gücü olan toz torbasız süpürgelerde yüzde 8, 2000-2500 watt aralığındaki geleneksel buharlı ütülerde ise yüzde 3'lük kampanya indirimi oldu. 


MÜEZZİNOĞLU SİNYALİ VERDİ 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezinoğlu,"Bakanlar Kurulu, konutta KDV oranlarında düzenleme yaptı. Elektrikli ev aletlerinin ÖTV'si 30 Nisan'a kadar sıfırlandı. Ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan KDV oranı da 30 Nisan'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak tespit edildi. Bu indirimin hem mobilyacılarımıza hem de vatandaşlara olumlu yansıdığını burada bir kez daha gördük. KDV indiriminin devam etmesi için gerekeni yapacağız"dedi. Bakan Mehmet Müezzinoğlu müjdeli haberi İnegöl'de açıklamıştı.



Karar


Geri Dön