16 / 04 / 2024

Vergi indiriminin kaymağını beyaz eşya yedi

Vergi indiriminin kaymağını beyaz eşya yedi

15 Haziran'da sona erecek ÖTV ve KDV indirimlerine yönelik analizde, indirimlerin en fazla elektronik sektörü ve beyaz eşyada verimli olduğu belirtildi



Bazı sektörlerde uygulamaya konulan özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) indirimlerine yönelik analiz çalışmasında, indirimlerin en fazla elektronik sektörü ve beyaz eşyada verimli olduğu belirtildi. Maliye Bakanlığı'nın ilgili birimlerinde vergi indirimlerinin devam ettiği sektörlere ilişkin daha kapsamlı bir fotoğrafın ortaya konulması için yeni bir analiz çalışması yapıldı. Önceki gün de de Maliye, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bürokratları vergi indirimleri için ortak bir toplantı gerçekleştirdi.

OTOMOTİV İÇİN FARKLI ALTERNATİFLER
Otomotiv sektöründeki vergi indiriminin daha çok ithal araçların satışlarını arttırdığı tespitinde bulunulurken, bazı firmaların vergi indiriminden kısa bir süre sonra fiyat artışına gittiği ve vergi indirimlerinin bu şekilde tüketiciye tam olarak yansıtılmadığı kaydedildi.

İNDİRİMİN DEVAMI İSTENİYOR
Çalışmada, otomotiv sektörü için, mevcut oranlarla indirimin devamı ile vergi indirimlerinin bir miktar daraltılması durumunda oluşacak olası fotoğrafa yer verildi. Bu arada, ÖTV ve KDV indirimlerinin uygulandığı sektörler, uygulamanın devamını talep ederken, aralarında turizmin de bulunduğu pek çok sektör de uygulama kapsamına girmek istiyor.
Yenişafak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İndirim en çok elektronik ve beyaz eşyada işe yaramış

Vergi indirimlerine yönelik yapılan analizde, indirimlerin en fazla elektronik ve beyaz eşya sektörlerinde verimli olduğu ortaya çıktı

Bazı sektörlerde uygulamaya konulan özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) indirimlerine yönelik analiz çalışmasında, indirimlerin en fazla elektronik sektörü ve beyaz eşyada verimli olduğu belirtildi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) pazartesi günkü toplantısında ilgili kurumların vergi indirimleri konusunda daha detaylı bir analiz çalışması yapmaları kararından sonra ekonomi bürokratları da yoğun bir çalışma içine girdi. Önce Maliye Bakanlığı'nın ilgili birimlerinde vergi indirimlerinin devam ettiği sektörlere ilişkin daha kapsamlı bir fotoğrafın ortaya konulması için yeni bir analiz çalışması yapıldı.
Dün de Maliye, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bürokratları vergi indirimleri için ortak bir toplantı gerçekleştirdi. Çalışmada, vergi indirimi talebinde bulunan yeni sektörlere ilişkin bir değerlendirmede bulunulmazken, KDV ve ÖTV indirimlerinin uygulandığı sektörler analize tabi tutuldu.
Bu çerçevede, otomotiv, beyaz eşya ve elektronik eşya sektörlerindeki ÖTV indirimi, 150 metre kareyi aşan binalar ile mobilya, bazı sanayi ve iş makinaları alımı, bilişim, bilgisayar ve büro makinelerindeki KDV indirimi ile konut, işyeri vediğer gayrimenkullerin alım-satımlarındaki tapu harcı indirimi ele alındı.

Fiyat artışları da oldu
Analiz çalışmasında, vergi indirimlerinin en fazla elektronik ve beyaz eşyada olumlu sonuç verdiği belirtildi. Bu sektörde, firmaların ÖTV indirimini fiyatlara yansıttığı ve kampanyalarla birlikte piyasada canlanma sağladığı vurgulandı.  Otomotiv sektöründeki vergi indiriminin daha çok ithal araçların satışlarını arttırdığı tespitinde bulunulurken, bazı firmaların vergi indiriminden kısa bir süre sonra fiyat artışına gittiği ve vergi indirimlerinin bu şekilde tüketiciye tam olarak yansıtılmadığı kaydedildi.
Analiz çalışmasında, vergi indirimlerinin devam edip etmemesi konusunda herhangi bir görüş belirtilmezken, uygulamanın ilk üç ayındaki görüntü ile süre uzatımına gidilmesi halinde bundan sonraki üç aylık dönemde piyasa beklentileri ortaya konuldu. Analiz çalışmasında, otomotiv sektörü için, mevcut oranlarla indirimin devamıyla vergi indirimlerinin bir miktar daraltılması durumunda oluşacak olası fotoğrafa yer verildi. Aynı şekilde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın daha önce uygulanan hurda indiriminin olumsuz sonuçları ile Avrupa uygulamalarını dikkate alarak hazırladığı ‘Hurda İndirim Çalışması' da bir başka alternatif olarak analiz çalışmasında yer aldı.

Hafta sonu açıklanacak
Ekonomi yönetiminin, vergi indirimlerine ilişkin analiz çalışması, önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le ele alınacak, daha sonra da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ilgili diğer bakanlara sunulacak.
Bu arada, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun (EKK), vergi indirimleri konusunda son değerlendirmelerini yapmak üzere cuma günü toplanabileceği de belirtiliyor. ÖTV ve KDV indirimlerinin hangi sektörlerde, hangi oranlarda ve ne süreyle uygulanacağına ilişkin belirlenen kararın da hafta sonu, muhtemelen de cumartesi günü açıklanması bekleniyor.
Radikal


Geri Dön