24 / 04 / 2024

Vergi ve prim borcu kolaylığı kapsamı artık daha geniş!

Vergi ve prim borcu kolaylığı kapsamı artık daha geniş!

Vergi ve prim borcu kolaylığının kapsamı genişletildi. Hemen her kesime yarayacak 300 kalemde borç yapılandırması gündemde. 5 yıllık matrahını artıran da 'inceleme yok' garantisi alacak



Borçları yeniden yapılandırma çalışmasından, toplumun her kesimini ilgilendiren 300'ü aşkın kalem çıktı. çalışmaya vergi, SSK prim, emlak vergisi, elektrik ve su borçlarının yanı sıra üst kurul cezalarının da dahil edilmesi, trafik cezalarının eklenmesi planlanıyor. Tasarıya yönelik sürpriz çalışmayla, geçmişe dönük 5 yıl matrahını artırana 'inceleme yok' garantisi ile 10 milyar liralık gelir hedeflenirken, Varlık Barışı'nın süresinin uzatılması da gündemde.

HEDEF 50 MİLYAR LİRA GELİR
Paketten 50 milyar liralık kaynak beklediklerini anlatan ekonomi kurmayları, çalışmayı vatandaş ile hükümet arasında yeni bir başlangıç olarak niteledi. çalışmalar hakkında bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, toplamda 300 kalemde borç yapılandırması üzerinde durduklarını belirterek, şunları söyledi: 'Ana paralar sabit olmak kaydıyla tüm kamu alacaklarının en az 12 aylık taksitlerle yeniden yapılandırılması üzerinde çalışıyoruz. 2011 yılı için tertemiz bir sayfa açıyoruz. Elektrik borçları için özel sektör ile de görüşmeler yürütülüyor.'

VERGİSİNİ NAYIR ARTIRANA İNCELEME YOK

Gönüllülük esası ile son 5 yıllık vergi matrahını sırasıyla yüzde 30, yüzde 25, yüzde 20, yüzde 15 ve yüzde 10 oranında artıran mükellefe geçmişe dönük 'vergi incelemesi yapılmayacak' garantisi verilecek. Bunun vergi incelemelerinde şirketlere yeni sayfa açma imkanı sağlayacağı ifade ediliyor.

Yaklaşık 15 milyar dolarlık gelirin Türkiye'ye gelmesinin önünü açan Varlık Barışı'nda süre uzatımı gündemde. Yasa kapsamında beyanda bulunan ancak parasını getirmeyenlere ek olarak bir şans tanınırken, bu sayede ekonomiye ekstra kaynak sağlanmış olacak.

Maliye ile mükellef arasında yargı veya idari süreçte olan ihtilaflı alacakların kapsama girebileceği belirtiliyor.

Bir karar da, üst kurullar tarafından kesilen cezaların yapılandırmanın içerisinde olması.

KREDİ KARTI BORCUNU DA KAPSASIN
Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Sıtkı Yılmaz, vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına kredi kartı borçlarının da dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, 'BDDK'nın Mayıs 2010 verilerine göre, tüketicinin bankalara olan toplam borcu 150 milyar liraya ulaşmıştır. Bunun 39 milyar 720 milyon lirası kredi kartı borcudur' diye konuştu.

Takvim


Geri Dön