29 / 03 / 2024

Vergi ve vergi cezalarında yeni yapılanma!

Vergi ve vergi cezalarında yeni yapılanma!

Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri yeniden yapılandıran ve yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesinin önünü açan yasa, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.



Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gümrük vergileri, SGK ve belediye alacaklarını yeniden yapılandıran ve yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesinin önünü açan yasa, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milyonlarca borçluyu ilgilendiren yasaya göre, yapılandırmalar, 30 Haziran dahil, bu tarihten önceki dönemi kapsayacak. Yasa sayesinde 18 taksitte 36 aya varan vadede borcunu yapılandırma imkanına kavuşan esnaf, icra ve hacizden kurtulacak, teşviklerden de yararlanabilecek.


Matrah artırma daveti


Kesinleşmiş kamu alacakların asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine yurt içi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek. Mükellefler, belirlenen şartlar dahilinde gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırdıkları takdirde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacak.


31 Aralık son tarih


Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’ye getirenler, bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek. Yurt dışından Türkiye’ye varlık getirenlerle, adına varlık getirilenler hakkında, başkaca bir neden ile gerekli olması hali saklı kalmak üzere hiçbir şekilde vergi incelemesi, tarhiyatı, herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak, vergi cezası ve idari para cezaları kesilemeyecek.


Hangi borçları kapsıyor?


1- 6.3 milyon kişinin 90 milyar liralık vergi borcu


2- 72 milyar lira tutarındaki sosyal güvenlik prim borçları


3- 4.2 milyon vatandaşın trafik cezası


4- Askerlik, nüfus, seçim cezaları


5- Gümrük vergileri


6- Belediyelerin idari para cezaları, su, atık su ve katı atık ücreti alacakları


7- Karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları


8- YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları


9- Ecrimisil alacaklar


Ne işlem yapılacak?


1- Alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz ve gecikme cezaları yeniden yapılandırılacak


2- Yapılandırmalar, 30 Haziran da dahil bu tarihten önceki dönemi kapsayacak


3- Kesinleşmiş kamu alacakların asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine yurt içi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek


4- Mükellefler, gelir veya kurumlar vergisini artırmaları halinde, artırıma konu ödemeler nedeniyle gelir veya kurumlar vergisi incelemesi ve tarhiyatı olmayacak.


5- 29 milyon dosyadaki 50 TL’nin altındaki borçlar silinecek


Bunlara dikkat!


1- Başvurular kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 2’nci ay (Ekim 2016) yapılacak.


2- Peşin ödeme ve ilk taksit ödeme süresi; maliye, gümrük, il özel idareleri ve belediyelere kanunun yayımını izleyen 3’üncü ay (Kasım 2016) yapılabilir.


3- SGK’ya kanunun yayımını izleyen 4’üncü ay (Aralık 2016) yapılacak.


4- Kredi kartıyla ödeme yapılabilecek.


5- Taksitle ödenmek istenmesi halinde, borçluların başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekecek.-


6- Kasım 2016 ve Ocak 2017 taksiti ödenmezse yasal hükümden yararlanılamayacak


Vatan


Geri Dön