20 / 04 / 2024

Vergi yapılandırma başvurusunda bulunanlara ilişkin haciz işlemleri!

Vergi yapılandırma başvurusunda bulunanlara ilişkin haciz işlemleri!

2014/2 Seri No.lu Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılandırılmasına Dair İç Genelge Yayınlandı. Genelgede vergi yapılandırma başvurusunda bulunanlara ilişkin haciz işlemleri de açıklanıyor...



Vergi yapılandırma başvurusunda bulunanlara ilişkin haciz işlemleri!

2014/2 Seri No.lu Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılandırılmasına Dair İç Genelge Yayınlandı.


26.11.2014 tarih ve  2014/2 Seri No.lu Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılandırılmasına Dair İç Genelge’de; 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun 73 üncü maddesinin uygulanmasına ilişkin açıklamalara yer verildi.


Genelgede vergi yapılandırma başvurusunda bulunanlara ilişkin haciz işlemleri de şu şekilde açıklanıyor;


6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesine göre borçlarını ödemek için başvuruda bulunması üzerine borçları yapılandırılan mükelleflerin, bu borçları muaccel olmaktan çıkmakta ve peşin veya taksitler halinde ödenmesine imkan sağlanmaktadır.


Bu itibarla, madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükellefler hakkında madde hükümlerini ihlal etmedikleri müddetçe bu borçlara yönelik 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 62 nci maddesi hükmü gereğince mal varlığı araştırması yapılmayacak, daha önce başlanılmış olup sonuçlanmamış bulunan mal varlığı araştırmalarına da son verilecektir.


Öte yandan, söz konusu kişilerin bu borçları nedeniyle cebren tahsil işlemleri yapılmayacak, 6552 sayılı Kanunun yayımlandığı 11/9/2014 tarihinden önce uygulanmış hacizler ve bu hacizlere dayanılarak başlatılan satış işlemleri durdurulacaktır. Ayrıca yapılan takipler neticesinde motorlu taşıtlar hakkında trafik sicillerine konulan hacizler baki kalmak kaydıyla yakalama şerhleri kaldırılacak ve talep edilmesi durumunda araçlar sahiplerine iade edilecektir.


Daha önce tatbik edilen hacizlerin kaldırılmasını isteyen mükelleflerin bu talepleri, borcu karşılayacak tutarda teminat gösterilmesi halinde yerine getirilebilecektir. Aynı uygulamanın istihkak ve alacak hacizleri için de yapılacağı tabiidir.


Borçları 73 üncü madde kapsamında yapılandırılarak taksitlendirilen mükelleflerin madde hükümlerini ihlal etmeleri halinde, durdurulan cebren takip işlemleri kaldığı yerden sürdürülmeye devam edilecektir.


Diğer taraftan, Kanunun yayımlandığı tarihten önce emanet hesaplarında bulunan tutarlar ile haczedilerek vergi dairesi hesaplarına aktarılan tutarlar borçlara mahsup edilecek, kalan bir borcun bulunması halinde, bakiye borç için Kanunun 73 üncü maddesi hükmünden yararlanılabilecektir.


Ancak, mükellef hakkında tatbik edilen hacizlere istinaden, Kanunun yayımlandığı tarihten sonra yapılan cebren tahsilatlar ile ilgili mevzuat gereği yapılan iadeler; mükelleflerin Kanun hükmünden yararlanmak üzere süresinde başvuruda bulunması halinde, başvuru tarihine bakılmaksızın, madde hükmüne göre yapılandırılan ve ödenmesi gereken tutara, ilk taksitten başlamak üzere yapılandırılan borca mahsup edilecektir. Fazla bir tutarın bulunması halinde ise bu tutar, 6183 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi dikkate alınarak red ve iade edilebilecektir.



Vergi yapılandırmalarına dair iç genelge 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön