23 / 04 / 2024

Emlak Vergisi ilk taksit ödemelerine 10 gün kaldı!

Emlak Vergisi ilk taksit ödemelerine 10 gün kaldı!

Türkiye'de yaklaşık 23 milyon Emlak Vergisi mükellefi var. Bu mükellefler içinde bazıları şanslı. Çünkü onlar Emlak Vergisi ödemeyecekler. 2012'de ödenecek Emlak Vergisi, 2011'e göre yüzde 10,26 arttı




2012 yılına ait Emlak Vergilerinin ilk taksit ödemeleri için "son gün 31 Mayıs


Emekli, işsiz ve ev hanımları ile özürlülere, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Emlak Vergisi yok. Çünkü şartlan taşımaları halinde "sıfır oranlı emlak vergisi" uygulamasından yararlanabiliyorlar.


Brüt alanı "200 m2'yi aşmayan, tek bir konutu olan emekli, işsiz, ev hanımı ve özürlüler" vergi ödemeyecekler. Uygulamadan yararlanabilmenin diğer şartı da başka gelirin olmaması (emekli maaşı bu şarü bozmuyor). Bu kişilerin, "23 bin lirayı aşmayan" faiz, repo, fon, kâr ayı ve temettü gibi, menkul sermaye iradı gelirleri olması, sıfır oranlı Emlak Vergisi'ne engel değil. "Özürlüler için ise gelir yönünden bir kısıtlama yok."


Sıfır oranlı vergi uygulamasından yararlanmak için meskende "bizzat oturma şartı" aranmıyor. Sahip olunan tek konutu kiraya verip kendisi de kirada oturanlar da şartları taşırlarsa sıfır oranlı vergiden yararlanabiliyorlar. Diğer taraftan, koşulları taşıyanlar, "gelir getirmeyen arsa, arazi ve işyeri" binasına sahip olsa da tek konut için Emlak Vergisi ödemiyorlar.


Hisseli evler ve yazlıklar


Brüt 200 m2'yi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması halinde, sıfır oranlı vergi, hisseye isabet eden kısma uygulanıyor. Ancak, birden fazla hisseye sahip olunması halinde indirimli vergi oram uygulanmıyor. Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık evler ya da dağ evleri için sıfır oranlı vergi uygulanmıyor. Ancak bu evlerde sürekli oturuluyor ve başka ev yoksa, bu evlere Emlak Vergisi yok.


Her ikisi de emekli eşler


Eşlerden her ikisi de kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alıyorsa ve bu emekli aylıkları dışında başka gelirleri yoksa, ortak olarak sahip oldukları Türkiye sınırlan içinde bulunan 200 m2'yi geçmeyen tek konutları için veya aynı nitelikteki birer evleri için sıfır oranlı vergiden faydalanabiliyorlar.


İntifa hakkı sahipleri


Sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanma koşullarını taşıyanlar, evin sadece intifa (yararlanma) hakkına sahip olmaları durumunda da Emlak Vergisi ödemiyorlar.


Yurtiçi yollukların vergisi


Devlet memurlarına yurt içinde gittikleri geçici görevler için yolluk ödeniyor. 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve Bütçe Kanunu çerçevesinde ödenen geçici görev yollukları "vergiye tabi değil"


Yolluklara vergi yok


Harcırah Kanunu'na tabi kurumlar tarafından harcırah veya yolluk olarak yapılan ödemeler gelir vergisinden istisna. Konu ile ilgili olarak yayımlanan 128 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ'nde Harcırah Kanunu hükümleri uyarınca yapılan ödemelerin gelir vergisinde müstesna tutulacağı belirtilmiştir.


Diğer taraftan, Harcırah Kanunu'nun 33/b maddesine göre gündelik ödenenlerden, yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak üzere, gündeliklerinin tamamına kadar oan kısmı ayrıca ödeniyor.


Sözcü



Geri Dön