19 / 04 / 2024

Kuran kursu yaptıranlara vergi indirimi geliyor!

 Kuran kursu yaptıranlara vergi indirimi geliyor!

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Yahya Arıkan, din eğitimi verilen tesisler için yapılan harcamaların da vergi durumunu kaleme aldı. İşte o yazı!



Konut, Kuran Kursu ve teşvikte yeni kriterler


Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, nisan ayının sonunda Meclis’e sevk edilmişti. Yeni teşvik sisteminin yasal altyapısını oluşturan bu tasarı, yeni bir “torba tasarı" haline geldi. Bunun sonucu olarak da birçok vergisel düzenleme torbanın içine atıldı.


Bu tasarı 25 Mayıs tarihinde, Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Komisyondan geçen “yeni" metni yeniden inceledik ve bazı önemli değişikliklerin üzerinde durma gereği hissettik.


Finansman gider kısıtlaması uygulaması düzeltildi


Komisyon, ilgili hüküm üzerinde gerekli değişikliği yaptı. Şimdilik “Kötünün iyisi oldu” diyebiliriz. Ama umudumuzu hâlâ tüketmedik. Çünkü tasarı, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.


Genel Kurul’un, modern vergi sistemine yakışmayan “finansman gider kısıtlaması” hükmünü yürürlüğe girmeden kaldıracağını temenni ediyorum. Bu aşamada, “finansman gider kısıtiaması”nın ne hale getirildiğine kısa da olsa bakmakta yarar var.


tasarının, Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçen haline göre Gelir Vergisi Kanunu'nun 41/9. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 11/1'i maddesine göre, finansman gider kısıtlaması sadece, yabancı kaynakları, öz kaynaklarını aşan işletmelerde uygulanacak.


Örneğin, yabancı kaynakları (borçları) 1 milyon 500 bin lira, öz kaynağı ise 1 milyon lira olan bir işletme, 500 bin liraya isabet eden borçları nedeniyle ödediği faiz, kur farkı, komisyon vb. giderlerin Bakanlar Kurulu’nca belirlenen kısmını, kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edecek. Bakanlar Kurulu, yabancı kaynak kullanım maliyetlerinin en fazla yüzde 10’unu kısıtlayabilecek. Ayrıca, kredi kuruluşları, finansal kuruluşları, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri bu uygulamanın dışında bırakılıyor. Uygulamanın bu haliyle eskisine oranla çok daha yerinde bir düzenleme olduğunu ve işletmelerin öz kaynak kullanımını teşvik ettiğini söyleyebiliriz.


Kuran kursu yaptıranlara vergi indirimi geliyor


Tasarı ile ibadethane harcamalarına vergi indirimi geleceğini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Bu hükme, Plan Bütçe Komisyonu’nda yapılan ekleme ile Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesisler için yapılan harcamaların da vergi matrahından indirimine izin veriliyor.


Bu indirimden, hem gelir vergisi hem de kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilecek.


Bu tesisleri inşa ettirmek için yapılan harcamalar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca inşa edilen bu tür tesisler için yapılan har¬camalar ile mevcut tesislerin faaliyetine devam edebilmesi için yapılan harcamalar bu kapsamda indirim konusu yapılabilecek.


Konutlara vergi değerine göre, KDV’de yapı ruhsat tarihine bakılacak Tasarı ile konut teslimlerinde KDV oranı belirlenirken metrekare kriterinden vazgeçilerek vergi değeri kriterine geçilmesi planlandı. Buna göre, Bakanlar Kurulu’na, inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değerini esas alarak KDV oranı belirleme yetkisi verilmekte.


Bu hüküm, yapı ruhsatı 1 Haziran 2012 tarihinden önce alınan inşaatlar açısından geçerli olmayacak. Bir başka deyişle, vergi değeri kriterine göre KDV oranı uygulaması yapı ruhsatı 1 Haziran 2012 tarihinden sonra alınan konutlar için geçerli olacak.


Emekli kızının yetim aylığı hakkı


Emekli Sandığı emeklisinin; SSK veya Bağ-Kur’lu olarak çalışan kızına yetim aylığı bağlanır mı? 


Anne veya babasından dolayı 5434 sayılı kanuna göre Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alan kız çocuk, evlenir ya da devlet memuru olur ise yetim aylığı alamaz. SSK ya da Bağ-Kur’lu çalışırsa veya buralardan aylık alırsa anne veya babasından dolayı da yetim aylığı alabilir.


Yahya Arıkan / Cumhuriyet




Geri Dön