28 / 03 / 2024

Vergisini muntazam ödeyene inceleme ve iadede kolaylık sağlanacak!

Vergisini muntazam ödeyene inceleme ve iadede kolaylık sağlanacak!

Vergisini muntazam ödeyene inceleme ve iadede kolaylık sağlanacak. Maliye Bakanlığı, uzun süredir üzerinde yoğunlaştığı çalışmayı tamamladı. Vergisini düzgün ve zamanında ödeyen mükellefler ödüllendirilecek, uyumsuz mükelleflere yeni yaptırımlar gelecek.




Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, giderek artan, “vergisini düzgün ödeyen mükellefler ödüllendirilmeli” taleplerini dikkate alarak, Gelir İdaresi Başkanlığını (GİB) harekete geçirdi. Bu kapsamda GİB Başkanı Adnan Ertürk ve ekibi, detaylı bir çalışmayla “Vergisel Uyum Analiz Modeli ve Mükellef  Değerlendirme Sistemi”ni hazırladı. Bilgisayar teknolojileri kullanılarak, ülkedeki tüm mükelleflerin davranış eğilimlerinden hareketle vergi kanunlarına  karşı uyum ve uyumsuzlukları değerlendirebilecek sistemin geliştirilmesi için de GİB’de halen yoğun bir çalışma sürüyor.  

   

Düşünülen ödüller

 

Şimşek, vergisini düzgün ve zamanında ödeyen, bu anlamda 77 milyonun hakkını kayba uğratmayan mükellefleri artık ödüllendireceklerini bildirdi. Şu an yeni bir sistemin hazırlandığını ve bu sistemle vergi açısından uyumlu ve uyumsuz mükellefleri birbirlerinden ayıracaklarını anlatan Şimşek, bunun sonucunda da uyumlu mükelleflerin ödüllendirileceğini, uyumsuz mükelleflere ise yeni yaptırımların geleceğini söyledi.

 

Bakan Şimşek, bu sistemin ve şu an için düşünülen ödül ve  yaptırımların bir başlangıç olduğunu ve zamanla yeni ödüller ve yeni cezaların söz konusu olabileceğini ifade etti. Şimşek, şu bilgileri verdi: “Yeni sisteme göre uyumlu mükelleflerin vergi iade talepleri duruma göre, teminatsız, incelemesiz ve/veya yeminli mali müşavir raporu aranmaksızın hızlı bir şekilde yerine getirilecek. Belirli bir düzeyin üstünde uyumlu olan  mükellefler ise ihbarların değerlendirilmesi hariç olmak üzere GİB tarafından yapılacak yoklama, denetim ve bazı inceleme faaliyetleri kapsamı dışında bırakılacak.”


Vatan


Geri Dön