16 / 04 / 2024

Verimli araziler SİT alanı statüsüne giriyor!

Verimli araziler SİT alanı statüsüne giriyor!

Verimli araziler SİT alanı statüsüne giriyor. Verimli arazilerin tarım dışı kullanımını önlemek için gelecek yıl hayata geçirilecek "Büyükova" projesiyle tarım arazileri SİT alanları gibi dokunulmazlığa kavuşacak.



Sanayi, turizm, inşaat gibi sektörlerdeki gelişim, tarım arazilerine talebi artırınca bakanlık harekete geçti. 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu" kapsamında tarımsal potansiyeli yüksek araziler belirlenerek, sayısal veri şeklinde haritalara işlenecek. 


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2015'te hayata geçireceği projesiyle bakanlık tarafından belirlenen tarım arazileri SİT alanlarının statüsüne sahip olarak koruma altına alınacak. Bakanlık, belirlediği "büyük ovalar"ı bütünlük içerisinde tarımsal üretimde tutacak ve bu ovaların kullanım kararı tamamen kendisinde olacak. Verimli tarım arazileri genellikle ovalarda yer aldığından projeye bu isim verildi. Araziler, Bakanlar Kurulu kararıyla 'büyük ova koruma alanı' unvanı alacak. Bakanlık bu alanları web sayfasında ilan ederek korumaya aldığını kamuoyuna duyuracak. 


Akşam


Geri Dön