23 / 04 / 2024

Verimsiz devlet ormanı nedir?

Verimsiz devlet ormanı nedir?

Verimsiz devlet ormanı ile ilgili esaslara, 6831 sayılı Orman Kanununun 31, 32 ve 33. maddelerinin uygulanmasına dair yönetmelik kapsamında yer veriliyor. Peki, verimsiz devlet ormanı nedir? Verimsiz devlet ormanı özellikleri nelerdir?



Verimsiz devlet ormanı nedir?

Verimsiz devlet ormanı ile ilgili esaslara, 6831 sayılı Orman Kanununun 31, 32 ve 33. maddelerinin uygulanmasına dair yönetmelik kapsamında yer veriliyor. Peki, verimsiz devlet ormanı nedir? Verimsiz devlet ormanı özellikleri nelerdir?


Verimsiz Devlet ormanı; Amenajman planlarında eta verilmemiş olan Devlet ormanı olarak tanımlanıyor.


Haksahibi Köy ve Kasabaların Tespiti

Orman Kanununun 31’nci maddesi gereğince mülki hudutları içinde verimli Devlet ormanı bulunan köyler ile 32’nci madde gereğince mülki hudutları içinde verimsiz Devlet ormanı bulunan köyler ve hudutları içinde verimli Devlet ormanı bulunan nüfusu 2500’den aşağı olan kasabalar; mülki hudutları dikkate alınarak amenajman planlarına göre, orman işletme şefliğince mahallen tespit edilerek bir rapora bağlanır. Raporun orman işletme müdürlüğünce  onayını müteakip uygulanmasına geçilir.

 

Zati ihtiyaca haksahibi olan ve olmayanların tespiti

Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde devamlı oturanlardan;

A)    Haksahibi olanlar,

a)      Hane reisleri,

b)      Birkaç ailenin birlikte oturması halinde yalnız hane sahibi,

c)      18 yaşını bitirmemiş ancak evlenmiş ve ailesinin yanından ayrılarak yeni ev yapacak olanlar,

d)      Ana ve babaları ölmüş ve reşit olmayan çocukların ihtiyaçlarına sarfedilmek üzere  bu çocukları temsil eden vasiler, haksahibidir.


Ancak 32’nci madde şümulune giren nüfusu 2500’den aşağı olan kasabaların muhtaç halkına yapacak ihtiyacı verilebilmesi için “muhtaçlık” belgesinin yanında yukarıdaki şartlarda aranır.


Muhtaçlık belgesi, köylerde ve köy ihtiyar heyetince, belediyesi olan beldelerde ise belediye başkanlıklarınca tespit ve tevsik olunur.

 

B)    Haksahibi olmayanlar,

a)      Köy nüfusuna kayıtlı olupta köyde devamlı oturmayanlar,

b)      Köyde devamlı oturupta  köy nüfusuna kayıtlı olmayanlar,

c)      Yapacak emvali veya karşılığı parayı ve yakacak emvali yerinde kullanmayıp her ne surette olursa olsun elden çıkaranlar,

d)      Yapacak emvali veya karşılığı parayı ve yakacak emvali gayesi dışında kullananlar,

e)      Yapacak emvali orman idaresinden izin almadan imal edilmek gayesiyle de olsa başka yere götürenler,

f)        Yapacak ve yakacak emvali her ne surette olursa olsun alanlar veya satanlar, 

g)      Yapacak emvali kullandıktan sonra izinsiz olarak sökerek veya yıkarak enkaz halinde bulunduğu köy hudutları dışına çıkaranlar,

h)      Yapacak emvali veya karşılığı olan parayı alındığından itibaren bir yıl içinde Orman Kanununun 35’nci maddesinde belirtilen yapı sistemine uygun inşaatta kullanmayarak elden çıkaranlar, haksahibi değildirler.


6831 sayılı Orman Kanununun 31, 32 ve 33. maddelerinin uygulanmasına dair yönetmelik!



Geri Dön