27 / 04 / 2024

Vesayet organlarının sorumluluğu!

Vesayet organlarının sorumluluğu!

Vesayet daireleri, kamu vesayeti ve özel vesayet olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Kamu vesayeti nedir? Özel vesayet nedir? Vesayet organlarının sorumluluğu nedir? İşte yanıtı...



Vesayet organlarının sorumluluğu!

Vesayet daireleri, kamu vesayeti ve özel vesayet olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Peki vesayet dairesi nedir? Vesayet organlarının sorumluluğu nedir? Gibi soruların yanıtı Türk Medeni Kanunu kapsamında açıklanıyor:


I. Kamu vesayeti

MADDE 397.- Kamu vesayeti, vesayet makamı ve denetim makamından oluşan vesayet daireleri tarafından yürütülür. Vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir.


II. Özel vesayet

1. Koşulları

MADDE 398.- Vesayet altındaki kişinin menfaatinin haklı gösterdiği, özellikle bir işletmenin, bir ortaklığın veya benzeri işlerin sürdürülmesi gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebilir.


Bu durumda vesayet makamının yetki, görev ve sorumluluğu kurulacak aile meclisine geçer. 


2. Kurulması

MADDE 399.- Özel vesayet, vesayet altına alınan kişinin fiil ehliyetine sahip iki yakın hısımının veya bir hısımı ile eşinin istemi üzerine denetim makamı tarafından kurulur.


3. Aile meclisi

MADDE 400.- Aile meclisi, vesayet altındaki kişinin vasi olmaya ehil, denetim makamınca dört yıl için atanacak en az üç hısımından oluşur.


Vesayet altına alınanın eşi de aile meclisine üye olabilir.


4. Güvence

MADDE 401.- Aile meclisi üyeleri, görevlerini gereği gibi yerine getireceklerine dair güvence vermek zorundadırlar.

Güvence sağlanmadan özel vesayet kurulamaz.


5. Sona ermesi

MADDE 402.- Aile meclisi görevini yapmadığı veya vesayet altındaki kişinin menfaati gerektirdiği takdirde, denetim makamı her zaman aile meclisini değiştirebileceği gibi özel vesayeti de sona erdirebilir.


A. Özen yükümü

MADDE 466.- Vesayet organları ve vesayet işleriyle görevlendirilmiş olan diğer kişiler, bu görevlerini yerine getirirlerken  iyi bir yönetimin gerektirdiği özeni göstermekle yükümlüdürler.


B. Vasinin sorumluluğu

MADDE 467.- Vasi, görevini yerine getirirken kusurlu davranışıyla vesayet altındaki kişiye verdiği zarardan sorumludur.


Kayyım ve yasal danışmanlar hakkında da aynı hüküm uygulanır.


C. Devletin sorumluluğu

MADDE 468.- Devlet, vesayet dairelerinde görevli olanların hukuka aykırı olarak sebebiyet verdikleri zararlardan doğrudan doğruya sorumlu olduğu gibi; vasi, kayyım ve yasal danışmanlara tazmin ettirilemeyen zararlardan da sorumludur.


Zararı tazmin eden Devlet, zararın meydana gelmesinde kusurlu  olanlara rücu eder.


Zararın doğmasına kusurları ile sebep olanlar, rücu hakkını kullanan Devlete karşı müteselsilen sorumludurlar.


D. Görev ve yetki

MADDE 469.- Devletin vesayet dairelerinde görevli kişilere karşı rücu davasına bakmaya, vesayet dairelerinin bulunduğu yere en yakın asliye mahkemesi yetkilidir.


Vesayetle ilgili tazminat ve diğer rücu davaları vesayet dairelerinin bulunduğu yer asliye mahkemesinde görülür.



Vesayet dairelerinin görevleri nelerdir?



Geri Dön