25 / 04 / 2024

Vestel Rusya'ya 15 milyon dolarlık yatırım yapacak!

Vestel Rusya'ya 15 milyon dolarlık yatırım yapacak!

Rusya pazarına son yedi yılda 100 milyon dolardan fazla yatırım yapan Vestel, LCD televizyon üreten tesislerini de önceki gün törenle açtı



Vestel Yönetim Kurulu üyesi ve Vestel Dış Ticaret Başkanı Enis Turan Erdoğan Aleksandrov kentindeki fabrikayla ilgili olarak yılda 400 bin olan kapasiteyi 2013 yılında bir milyon LCD'ye çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Rusya'da her üründe en az yüzde 10 pazar payını elde etmek istediklerini söyleyen Erdoğan, "Amacımız her eve bir ürünümüzü sokarak `Vestel aileleri' yaratmak" dedi.
Rusya'da üretim yapmalarının kendileri için avantaj olduğunu vurgulayan Erdoğan, 3D (3 boyutlu) televizyon üretimine eylül ayında Türkiye ile aynı anda başlayacaklarını açıkladı.
Vestel BDT'nin Genel Müdürü Ali Tunç Can da, Rusya'nın petrol ve doğal gaza bağımlı ekonomiden kurtulmaya çalıştığı bir dönemde teknolojiye yatırım yaptıklarını anlattı.
Can, Rusya'daki fabrikalarında şu anda 1.500 kişinin çalıştığını ve LCD üretiminin devreye girmesiyle birlikte 200-300 kişinin daha istihdam edileceğini belirterek, kısa süre içinde fabrikadaki çalışan sayısının 2 bine çıkacağını tahmin ettiğini söyledi.
15 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrikada dört ayrı boyutta LCD televizyon üretilecek.
Rusya'da 2003 yılında açtığı ilk televizyon fabrikası yanan Vestel 2006 yılında çamaşır makinesi ile bozdolabı tesislerini devreye soktu ve şimdiye kadar tüm ürünlerde toplam beş milyon civarında üretim yaptı.
Milliyet

Basında yer alan diğer haberler:

Vestel, Rusya'da LCD üretti, yüzde 10 pazar hedefi koydu    

Vestel Grubu, Moskova yakınlarındaki Aleksandrov fabrikasında LCD televizyon üretimine başladı.

Aynı fabrikada 3D televizyon üretimi de yakında başlayacak. Kasım 2005'te çıkan yangın sonucu fabrikanın televizyon üretim bölümü kül olmuştu. Vestel, yaklaşık 15 milyon dolarlık yeni yatırımla kül olan tesiste en son teknolojiye sahip yeni bir üretim tesisi kurdu. Tesisteki yıllık 750 bin olan üretim kapasitesi 3 yıl içinde 1 milyona yükseltilecek. İlk aşamada 16 ve 32 inç ebatındaki televizyonların üretileceği tesiste bu yıl sonuna kadar 37 ve 42 inçlik televizyonların üretimine de başlanacak.

Krizlere rağmen iyi pazar

Vestel Yönetim Kurulu üyesi Turan Erdoğan, Rusya pazarına güvenlerinin devam ettiğini belirterek, Rusya'da LCD televizyonlarının yanı sıra LED ve 3D tipi teknolojinin son ürünleri olan televizyonları da üreteceklerini söyledi. Rusya pazarının çeşitli ekonomik krizlere rağmen hâlâ son derece güçlü ve büyük olduğunu kaydeden Erdoğan, Vestel olarak Rusya'da tüm ürün gruplarında yüzde 10'luk pazar payını yakalamayı hedeflediklerini kaydetti. Erdoğan, üretici olmalarının Rusya'da kendilerine büyük avantaj sağladığını, hem maliyet hem de rekabet açısından rakiplerine kıyasla son derece avantajlı konumda olduklarını vurguladı.

Vestel Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Genel Müdürü Ali Tunç da, Vestel'in Rusya'da her geçen gün daha fazla tanındığını ve yatırımlarla daha da büyüyeceklerini belirterek, şöyle konuştu: "Şu anda kendi markamız ile pazarda çok ciddi bir yer elde ettik ve bu her geçen sene büyüyoruz. Şimdi LCD'yi de bu ürün gamımıza katarak daha büyük bir pazar payı ve daha geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyoruz. LCD üretimi için ilk etapta, 3 bin metrekarelik bir yer ayırdık. Daha sonra 6 bin metre kareye çıkarmayı hedefliyoruz.. Fabrikamızda 1.500 kişi çalışıyor. LCD üretiminin devreye girmesiyle birlikte 200-300 kişi daha istihdam edeceğiz."

Yatırımlar 100 milyon doları aştı

ZORLU Holding'e bağlı Vestel Grubu'nun Moskova yakınlarındaki Aleksandrov kentindeki 100 milyon doları aşan yatırıma sahip olduğu fabrikada televizyonun yanı sıra yılda 600 bin adet buzdolabı ve 550 bin adet çamaşır makinesi üretiliyor.
Nerdun HACIOĞLU/Hürriyet


Geri Dön