19 / 04 / 2024

Veysel Bakgör: Kentsel dönüşüm enstitüsü kurulmalı!

Veysel Bakgör: Kentsel dönüşüm enstitüsü kurulmalı!

Bakyapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör, kentsel dönüşüm ile ilgili enstitü kurulması gerektiğini söyledi.



Bakgör, "Artık Türkiye'de daha büyük dönüşümlerin yapılması gerekiyor. Buradaki büyüklük sadece metrekare olarak değil, sosyal tesisleri olan nitelikli konutlar üretilmesi gerekiyor" diye konuştu.


Bakyapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör, kentsel dönüşüm ile ilgili enstitü kurulması gerektiğini söyledi. Veysel Bakgör "Türkiye coğrafya bakımından ciddi manada deprem bölgesinde yer alıyor. Bu açıdan baktığımızda Türkiye'nin kentsel dönüşüme çok acil ihtiyacının olduğunu söyleyebiliriz" dedi. 


Şimdiye kadar yapılan kentsel dönüşümlerin büyük bir çoğunluğnun bina ve en fazla ada bazında dönüşümler olduğuna dikkat çeken Veysel Bakgör, "Artık Türkiye'de daha büyük dönüşümlerin yapılması gerekiyor. Buradaki büyüklük sadece metrekare olarak değil, sosyal tesisleri olan nitelikli konutlar üretilmesi anlamına geliyor. Konut üretimi için de araştırma ve eğitimlerin verildiği enstitülerin kurulması, kentsel dönüşümün önünü açacaktır" diye konuştu. 

Kentsel dönüşüm kültürel zenginlikle yapılmalı 


KURULTAYIN sponsorları arasında yer alan Bakyapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör, Türkiye'de artık 2023 hedefleri doğrultusunda hem sosyal hem de kültürel kentsel dönüşümlerin yapılması gerektiğine vurgu yaptı, inşaatın Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu hatırlatan Bakgör, şöyle devam etti: "Türkiye, her geçen gün gelişen ve büyüme trendinde olan ülkeler arasında gösteriliyor. Bu büyüme trendi sadece ithalat ve ihracatı kapsamıyor. Aynı zamanda inşaat sektörü de hem istihdam hem de içinde barındırdığı alt sektörleri ile birlikte Türkiye'nin büyümesine ve gelişmesine büyük destek veriyor. Sosyal ve kültürel dönüşüm artık Türkiye için büyük önem arz ediyor. 


Türkiye'nin sosyal ve kültürel zenginliklerinden faydalanılarak kentsel dönüşümlere ihtiyacı var." "Sosyal ve kültürel dönüşüm sadece sosyal tesisli projelerle değil, Türkiye'nin örf ve adetlerine uygun, dönüşüm yapılan bölgenin kimliğine uygun dönüşümlerin yapılması gerekiyor" diyen Veysel Bakgör, "İnşaat sektörü Türkiye 2023 vizyonundan geçer not alacaktır" şeklinde konuştu. 


Yerel yönetimlere tam yetki 


BELEDİYELERİN kentsel dönüşümdeki rolünün de konuşulduğu panelde söz alan Veysel Bakgör, yerel yönetimlere tam yetki verilmesi gerektiğini söyledi. Bakgör konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün yerel yönetimlerdeki kentsel dönüşüm yetkisi büyük çaplı dönüşüm için ne yazık ki yeterli değil. Bina bazında dönüşümler için yerel yönetimler yetkili iken, büyük çaplı projelerde yetersiz kalabiliyor. Biz müteahhitler olarak firma kârını gözetmeksizin, ülkemizin geleceği ve kalkınması için elimizi taşın altına koymaya hazırız. Ancak yerel yönetimlerin de bu anlamda önünün açılması gerekiyor. Yerel yönetimlerin büyük çaplı sosyal ve kültürel dönüşümlerde de yetkili olması gerekiyor. Müteahhitler de yerel yönetimlerdeki yetersiz yetkiden dolayı kentsel dönüşümde zaman kaybediyor."


Projeler rantsal dönüşüme alet edilmemeli 


SADECE müteahhitler, devlet ve kamu kuruluşlarına değil, aynı zamanda vatandaşlara da büyük rol düştüğünü vurgulayan Veysel Bakgör, "Vatandaşlarımız da kentsel dönüşümü fırsattan öte, bir ihtiyaç olarak kabul etmeleri gerekiyor. Özetle, vatandaşlarımızın kentsel dönüşümü, rantsal dönüşüm olarak görmemeleri gerektiğini düşünüyorum" dedi. 


Sabah


Geri Dön