18 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: 46 milyon fidan dikimi yapıldı!

Veysel Eroğlu: 46 milyon fidan dikimi yapıldı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, özel ağaçlandırma kapsamında tahsisi yapılan arazilere bugüne kadar muhtelif türlerde yaklaşık 46 milyon 35 bin fidan dikildiğini bildirdi...



CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in soru önergesini yanıtlayan Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü'nün sadece ormanlık alanlarda saha izini verebildiğini; Hazine arazilerinde saha izinlerini Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün verdiğini aktardı.

 

Ülke genelinde tüzel kişilere toplam bin 811 adet projede 703 bin 27 dekar alanda, gerçek kişilere toplam 2 bin 857 adet projede 355 bin 923 dekar alanda özel ağaçlandırma izinlerinin verildiğini bildiren Eroğlu, özel ağaçlandırma kapsamında tahsisi yapılan arazilere bugüne kadar muhtelif türlerde yaklaşık 46 milyon 35 bin adet fidan dikildiği bilgisini verdi. 

Ormanlık alanlarda 49 yıllığına bedelsiz olarak özel ağaçlandırma yapmak üzere saha izni verildiğini; mevzuat gereği bu sahaların hiçbir koşulda ilgiliye satışının mümkün olmadığını belirten Eroğlu, hazine arazilerinde ise gerçek kişilere, özel ağaçlandırma maksatlı verilen izinlerin 10'ar yıllık periyotlar halinde kiralama şeklinde yapıldığını ifade etti. 

Eroğlu, bugüne kadar özel ağaçlandırma kapsamında bin 594 adet projenin çeşitli sebeplerle iptalinin yapıldığını, 80 adet projenin de maksat dışı kullanımdan dolayı iptal edildiğini bildirdi. 

Orman Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 15. Maddesi ile, bozuk veya verimsiz orman alanlarında, ağaçlandırma, imarihya, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmalarının, orman idaresi dışında köy tüzel kişilikleri ile diğer gerçek veya tüzel kişiler tarafından da yapılabilmesi ve tapuda kişiler adına kayıtlıyken orman sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle tapuları iptal edilen yerlerin, öncelikle eski tapu maliklerine veya kanuni mirasçılarına özel ağaçlandırma veya özel imarihya çalışmalarına konu edilmek üzere tahsis edilerek oluşan mağduriyetin giderilmesinin hedeflendiğini belirten Eroğlu, "Orman vasfındaki arazilerin imara ve ranta açılması kesinlikle söz konusu değildir" dedi. 


Ankara İlke Gazetesi-Yeşim SOYALP 


Geri Dön