20 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: 77 ilde su sorunu çözüldü!

Veysel Eroğlu: 77 ilde su sorunu çözüldü!

Orman ve Su İşleri Bakanı ve İzmir Milletvekili Adayı Veysel Eroğlu "Gelecek için yeni barajlar yapıyoruz, en az 30 yıl sorun olmayacak" dedi. Eroğlu, Türkiye'nin 77 ilinde su sorunu olduğunu ve bütün illerdeki sıkıntıyı çözdüklerini ifade etti.



Orman ve Su İşleri Bakanı ve  İzmir  Milletvekili Adayı Veysel Eroğlu "Gelecek için yeni barajlar yapıyoruz, en az 30 yıl sorun olmayacak" diyen Veysel Eroğlu, göreve geldiği zamanlar Türkiye'nin 77 ilinde su sorunu olduğunu ve bütün illerdeki sıkıntıyı çözdüklerini ifade etti. 


TÜRKİYE'NİN su açısından zengin bir ülke olmadığını ifade eden Veysel Eroğlu, göreve geldiği zamanlar Türkiye'nin 77 ilinde su sorunu olduğunu ve bütün illerdeki sıkıntıyı çözdüklerine dikkat çekti. Büyük bir eylem planı hazırladıklarını belirten Eroğlu, şunları söyledi: "Yeterli su yoktu, çok büyük projeler yaptık. Su zengini bir ülke değiliz, suyumuzu akıllı kullanmazsak ne sulamaya ne de içmeye su bulamayız. 


Kışın biriktirdiğimiz suyu yazın kullanmamız gerekir, bunun için baraj ve gölet yapılması zorunlu. Tahtalı ve Gördes barajları olmasa İzmir'e su veremeyiz. 

Kimin yapıp yapmadığı önemli değil, Gördes Barajı'nı kısa sürede bitirdik. 

Gelecek için yeni barajlar yapıyoruz, en az 30 yıl sorun olmayacak şekilde su sorununu çözdük. Ola ki işi bilmeyen insanlar gelir, şehirleri susuz bırakmayalım. Bugün tarımda 7'nci sıraya yükselmişsek modern sulamayla buna ulaştık. Sulama tesislerini hızlandıracağız. Biz, sulamada büyük bir hamle gerçekleştirdik. Biz, geçen yıl ve bu yılı sulamada hamle yılı ilan ettik." 


Enerji, gıda ve suyun önemi artacak 


Gelecek zamanlarda üç önemli sektörün öneminin daha da artacağını ifade eden Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Yakın gelecekte 3 önemli sektör var, l'incisi enerji, 2'ncisi gıda güvenliği ve arzı, 3'üncüsü de su. Her üçünün de 25 yılda önemliliği artacaktır. Bu açıdan biz Türkiye'yi özellikle Ege'yi gıda üreten, ihraç eden bir bölge haline getirelim istiyoruz. Bu nedenle büyük bir proje başlattık ve İzmir'de bütün toprakları sulayacağız. Biz, 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ormanın azaldığını söylüyorlar ama ortada kayıtlar var. 12 yılda ormanlık alanları hem alan olarak hem de odun serveti olarak artırdık."


İzmir dünya incisi haline gelecek 


Ormanın artık tapusu olduğunu anlatan Eroğlu, "12 yılda 9 milyon dekar attı. Odun serveti dediğimiz ormanlardaki odunların toplam hacmi bizden önce 1.2 milyon metreküp, biz 1.5 milyon metreküpe çıkarttık. 'Yılda 500 milyon fidanı nasıl üretiyor' diyorlar, dünyanın dikkatini çektik ve Dünya Ormancılık Forum ve Zirvesi Türkiye'de gerçekleşti. Diğer taraftan, izmir'in turizmden potansiyeli kadar pay almadığını savunan ve doğa turizmiyle ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini aktaran Eroğlu, "izmir Ege'nin yıldızı, biz de dünyanın incisi haline getireceğiz diyoruz. 2014 yılı sonu itibariyle hükümet olarak izmir'e 29.1 milyar TL'lik yatırım yapılmış, bunun 3 milyar TL'sini bizim bakanlığımız yapmış. 310 bin dekar araziyi sulamaya açtık, 5 dev baraj inşa ettik, 68 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Beydağ Barajı'nı 3 yılda bitirdik. 2019 yılına hazırladığımız projeler var. 466 tesisi tamamlayacağız, 2019 yılına kadar bitireceğiz, sözümüz sözdür. Binali beyin 35 projesiyle ilgili çalışmalar da yapılıyor zaten" dedi. 


Milat





Geri Dön