16 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu, belediye başkanlarını alt yapı konusunda uyardı!

Veysel Eroğlu, belediye başkanlarını alt yapı konusunda uyardı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, belediye başkanlarına alt yapı çalışmaları kapsamında, sokaklarda yaptıkları kaza çalışmaları konusunda seslendi.



Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, belediye başkanlarına alt yapı çalışmaları kapsamında, sokaklarda yaptıkları kaza çalışmaları konusunda seslenerek, “Tekrar tekrar sokakların kazılmasına vatandaşın büyük tepkisi var. Bilhassa bazı yerlerde seçimleri bu yüzden kaybettik. Tam seçim sırası kazı yapmış, yani vatandaş isyan ediyor” dedi.


Bakan Eroğlu, 1 Kasım seçim çalışmaları kapsamında geldiği seçim bölgesi ve memleketi afyonkarahisar’da termal bir otelde gerçekleştirilen “Ak Parti Yerel Yönetimler İstişare Toplantısı”na katıldı. 13 kentin ve bu kentlerdeki ilçe, belde belediye başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, başkanlara kentlerin yönetimi konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle içme suyu konusunda başkanları uyaran Bakan Eroğlu, belediyelerin en büyük vazifesinin sağlıklı, güzel bir alt yapı tesis etmek olduğunu ifade ederek şunları söyledi:


“İçe suyu şebekesi, tabii ki gelecekteki su ihtiyaçlarının karşılanması. Bu çok önemlidir. Yani sizler en azından her belediyemiz mutlaka en azından 30 yıl sonrasının ihtiyaçlarını karşılayacak tesisleri kurdurtması lazım. Şebekeyi ona göre yenilemesi gerekir ve eksik bölgeler varsa bunun tamamlanması gerekir diye düşünüyorum. Yalnız şurada şöyle bir sıkıntı var, şebekelerde baktık Türkiye’de ortalama yüzde 43 bir su kaybı var. Bu neden? Bir şebekede bazı borular çok eski, kaçaklar var. İki ev bağlantıları dediğimiz parsel bağlantıları onlarda çok büyük hatalar oluyor. Bu bakımdan bunların muhakkak bir ele alınması lazım. Esasen yılda 2 milyar metreküp su boşuna kayboluyor. Bunun tespiti ortalama yüzde 43. Bunun için yönetmelikte çıkardık. En kısa zamanda bunu yüzde 30’dan sonra büyükşehrin nüfusuna göre, yönetmeliğe göre bunları azaltmak istiyoruz. Bu mevzuda Bakanlığımız özellikle Devlet Su İşleri (DSİ) marifeti ile her türlü su kaynağının belirlenmesi, hatta arıtma tesisi ve isale hatları yapabilir. Talep varsa sizlere yardımcı olmak bizlerin boynunun borcu. Kritik dönemleri dikkate alarak, biz mesela en kötü kurak dönemleri dikkate almadan İstanbul’da bir çalışma yapsaydık geçen sene İstanbul’da su yoktu. Mayıs ayından itibaren su yoktu. Yani bir şehrin susuz kalması asla kabul edilemez. Hatta tek noktadan değil belki birkaç noktadan şehrin beslenmesi lazım. Hatta yedeği olması lazım. Bunu özellikle sizlerden istirham ediyoruz.”


“BİLHASSA BAZI YERLERDE SEÇİMLERİ BU YÜZDEN KAYBETTİK”

Konuşmasında, belediye başkanlarına alt yapı konusunda uyarılarda bulunan Bakan Eroğlu, bazı bölgelerde seçimlerin alt yapı sırasında yapılan gelişi güzel kazılardan dolayı kaybedildiğini kaydederek, “Vatandaşın en büyük şikayeti ne biliyor musunuz? Tekrar tekrar sokakların kazılmasına vatandaşın büyük tepkisi vardır. Bilhassa bazı yerlerde seçimleri bu yüzden kaybettik. Tam seçim sırası kazı yapmış. Yani vatandaş isyan ediyor. Belediye başkanı gidip de izah etmiyor. Veya parça parça tamamlayarak da gitmiyor, kazmış müteahhit keyfine bırakmış. Bu gibi şeylerde, hatta şu mevsimde sizlerden istirhamım kazılar falan varsa onları gerekirse durdurun ya da bir kısmını yapıp ondan sonra diğer kısmı parça parça yapmanızın çok faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu.


“DERE YATAKLARININ MUTLAKA TEMİZ TUTULMASI GEREKİR”

Özellikle yağış dönemlerinde kentlerde var olan derelerde yaşanan sel baskınları konusuna da değinen Bakan Eroğlu, “2006-2010 yılında iki tane Başbakanlık Genelgesi yayınlandı. Geçmişte çoğu şehirlerde araziler bağ, bahçe, yeşillikti. Ama zaman içerisinde buralar iskana açıldı. Yollar asfaltla kaplandı. Dolayısı ile geçmişte yağan yağmurun yüzde 10-15’i dereye giderken, toplanma süresi de uzunken şimdi yağan yağmurun aynı bölgede, ben İstanbul’da incelettim yüzde 15 olan yağan yağmurun akışa geçen miktarı şimdi neredeyse yüzde 70’i akışa gidiyor. Kısa zamanda toplanıyor bu da sele sebep oluyor. Dolayısı ile bu genelgede, bir, derelerin üzerinin katılması yasak, iki, derelerde en az 500 yıllık yağışı karşılayacak şekilde bir kesitin açık bulunması gerekir. Dere yataklarının mutlaka temiz tutulması gerekir. Ayrıca derelerin üzerinde ya da yanında yapılacak imalatlarda mutlaka Devlet Su İşlerinden (DSİ) görüş alınması gerekir” dedi.


“7 HAZİRAN SONRASI SEÇİM SONUÇLARINA BİZİM DIŞIMIZDA HERKES SEVİNDİ”

Toplantıda konuşan AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise, 7 Haziran seçimlerine değinerek çıkan sonucu ne AK Parti’nin ne de vatandaşın sevmediğini söyledi. Özhaseki konuşmasında şunları ifade etti:

“Sonuçları bizim dışımızda herkes sevdi. Yüzde 12-13 oy alan sevindi. Davul zurna ile geçti ortalıklarda. 50 yıllık misyon diye kocaman kocaman konuşan, davadan bahseden partiler 15-16’larda kaldılar onlar çok sevindi. Ana muhalefet partisi gerilediği halde sevdi sonuçları. Bir gün olsun bu üç parti niye biz bu haldeyiz diye düşünmedi. Hiç kimse öz eleştiri yapmadı. Yaptılarsa da biz duymadık. Ama biz iki aya yakın genel merkezde yapılan toplantılarda, bu sonucu irdeledik. Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımızın başkanlığında il başkanları toplandık. Teşkilatlardan gelen raporlar irdelendi. Bütün milletvekillerimizi guruplar halinde Başbakanımızın toplantılarında dinlendi. Batılı gözüyle bakarsanız çok süper bir sonuç yüzde 41, üç dönem iktidar olmuşsunuz ve bu dönemde yüzde 41 oy alıyorsunuz. Bakın normlarında, AB standartlarında bir rekordur bu. Ama bizim için öyle değil. Bize göre niye yüzde 50’lerde olmadık diye sorgulamamız lazım. Bizim potansiyelimiz olmayabilir. Çok rahat. Yüzde 70’ler olabilir niye oralara çıkmadık diye biz bunun hesabını yapmalıyız. Toplantılarda söylenmedik şey kalmadı. Şimdi yeniden tek başına iktidar olmanın yollarını gördük. Tekrar çalışmalara başladık.”

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.



Milliyet 


Geri Dön