26 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: HES'leri iyi anlatamadık!

Veysel Eroğlu: HES'leri iyi anlatamadık!

Veysel Eroğlu: "HES'lerin üzerinde yanlış bir algı var, iyi anlatılamadı. HES'leri anlatırken bazı firmalar vatandaşlarla çok iyi diyalog kurdu. Ne yapılacağını anlattı. Ama bazı firmalar bunu yapmadı, yapamadı"...




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı....


-Beştepe'deki yeni Başbakanlık binası


Eroğlu, Beştepe'deki yeni Başbakanlık binasıyla ilgili sorulara "Gazi Yerleşkesi denilen alan, Orman Genel Müdürlüğünün kendi tapulu mülküydü. Bunu Başbakanlığa devrettik. Atatürk Orman Çiftliği ile ilgisi yok. Kesilen ağaçlar yerine dikim yapılacak" şeklinde yanıt verdi.


İstanbul'a, Central Park'tan daha büyük bir alanı hem Elmalı'da hem de Alibeyköy civarında kazandıracaklarını ifade eden Eroğlu, Avrupa yakasında da Belgrad Ormanı'nın bulunduğunu kaydetti.


Elmalı'daki şehir ormanının çalışmalarının başladığına dikkati çeken Eroğlu, Belgrad Ormanı'nın azaldığı iddialarının da yalan olduğunu söyledi.


-İstanbul'a yapılacak 3. köprü


Eroğlu, 3. köprü çalışmaları kapsamında ağaçların yanlış kesildiği iddiası üzerine böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.


"Kuzey ormanlarında yaşayan domuz sürülerinin, İstanbul Boğazı'ndan yüzerek Avrupa'dan Anadolu yakasına geçtiği" iddiası üzerine ise Eroğlu, görevlilerin konuyla ilgili incelemeyi yaptığını söyledi.


-"HES'leri iyi anlatamadık" 


Eroğlu, hidroelektrik santralleri (HES) konusundaki sorular üzerine şöyle konuştu:


"HES'lerin üzerinde yanlış bir algı var, iyi anlatılamadı. HES'leri anlatırken bazı firmalar vatandaşlarla çok iyi diyalog kurdu. Ne yapılacağını anlattı. Ama bazı firmalar bunu yapmadı, yapamadı. Bazı çantacılar da ortaya çıktı. Buna şiddetle karşıyız. Bununla ilgili teminatları falan da artırdık. Bunlar da zaten piyasadan silindi... Hiçbir HES sahibi suyu satamaz. Sadece suyun gücünden istifade ederek, elektrik üretiyor. Yoksa suyu kullanması söz konusu değil."


ÇED kapsamında olmayan, küçük HES'ler konusu da değinen Eroğlu, "Bunlar için bir tedbir aldık. Ekosistem Değerlendirme Raporu hazırlanıyor. Bu çok sıkı. Hatta ÇED'den daha sıkı" ifadesini kullandı.


Koruma alanlarının, tüm dünyada olduğu gibi mutlak, hassas ve sürdürülebilir olmak üzeri 3'e ayrıldığını belirten Eroğlu, "Mutlak koruma alanlarında tesis kurulmasına hiçbir şekilde izin vermiyoruz. Koruma alanının özelliği var. Hangi izinlerin nerede verileceğini dair bir tablo var. Dünya kriterlerine uygun. Korunan alınan özelliklerine göre izin verilecek yer var, verilmeyecek yer var" diye konuştu. 


AA


Geri Dön