20 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: HES'leri yeterince anlatamadık!

Veysel Eroğlu: HES'leri yeterince anlatamadık!

HES'leri elektrik sisteminin sigortası olarak değerlendiren Bakan Veysel Eroğlu, bu yatrımların hayati önem taşıdığını söyledi. Tepkilerde dış bağlantıya dikkat çeken Eroğlu, "HES'leri yeterince anlatamadık" dedi



Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, SABAH'ın konuğu oldu. Enerji ithalatı ağırlıklı cari açık sorunu yaşayan Türkiye'de hidroelektrik santrallerin (HES) yerli kaynakları harekete geçirmek için hayati önem taşıdığını belirten Eroğlu, HES'lere karşı gerçekleştirilen eylemlerde dış bağlantı olduğunu söyledi. Eroğlu, "Bu eylemlerde samimi olanlar var ve saygı duyuyorum. Belki biz kendimizi yeterince anlatamadık. Ancak yılda 30-40 milyarı enerjiye ödeyen Türkiye'nin kaynaklarını kullanmasını istemeyenler de var" dedi. HES'lerin elektrik sisteminin sigortası olduğunu anlatan Eroğlu, 2009 başında Ukrayna ile yaşanan doğalgaz krizini hatırlattı. Bu krizde Türkiye'deki tüm santrallerde yedek kapasiteleri kullanma pahasına üretimi sürdürdüklerini belirten Eroğlu, "Türkiye'yi elektriksiz bırakmadık" dedi.

'TANITIM YAPILMALI'

HES yatırımlarına başladıklarında faydalarını herkesin bildiğini ve bu nedenle kimsenin karşı çıkmayacağını düşündüklerini aktaran Eroğlu, "Bu kadar reaksiyon beklemiyorduk. Halkın ikna edilmesi için tanıtım yapılması şart. Artık HES'lerin denetimi ve koordinasyonu tek elde. Bunları toparlayacağız. Kendimizi anlatacağız" dedi.

Eroğlu SABAH'ın konuğu

Sabah Gazetesi'nin konuğu olan Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu'nu  Ankara  Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, Parlamento Şefi Zübeyde Yalçın, AK Parti Muhabiri Hamdi Ateş ve Ekonomi Muhabiri Mehmet Nayır ağırladı.

'Ilısu'da beni kandırdılar'

Ilısu Barajı'nda Avrupalı büyükelçilerin kendisini kandırdığını, anlaşmayı iptal ederek inşaata tekrar başladıklarını söyleyen Eroğlu süreci şöyle özetledi: "DSİ Genel Müdürü iken bu işi tasfiye edecektim. 'İlişkilerimiz var, krediyi getireceğiz' dediler. Ancak krediyi kullandırmadan kesildiğine dair yazı yazdılar. İptal ettik projeyi. Kendimiz yapıyoruz. Başbakan 2014'e kadar bitirilmesini istiyor."

'30 milyar $'ı kurtardık'

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne atandığı dönemde projelerdeki Hazine garantisini sorguladığını söyleyen Eroğlu, "Bunları iptal ederek, barajları kendimiz yaptık. Yoksa devletin üzerinde 30 milyar dolar borç kalacaktı" dedi.

Afrika'da 500 bin kişiye su

Afrİka 'da Çad, Nijer, Cibuti gibi ülkelerde 500 bin kişiye su ulaştırdıklarını anlatan Eroğlu, "Bölgede su kaynağı var ama çıkarma imkânları yok. DSİ ekibi sondaj makineleri ile su kuyusu açıyor" diye konuştu.
Sabah/MEHMET NAYIR


Geri Dön