19 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: Ilısu inşaatı ekim-kasımda başlayacak

Veysel Eroğlu: Ilısu inşaatı ekim-kasımda başlayacak

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Avrupa ülkelerinin verdiği 400 milyon avroluk dış kredi desteğinin yerine henüz kredi bulunmadığı halde Ilısu Barajı'na ilk kazmanın ekim veya kasım ayında vurulacağını açıkladı



NTV'de canlı yayına katılan Eroğlu, Ilısu Barajı'nı üstlenen konsorsiyumun 800 milyon avro bulduğunu belirterek, "Şu anda konsorsiyum, eksik kalan yaklaşık 400 milyon avroluk ihracaat kredisini bir şekilde bulacağız diye bizden belli bir süre istedi" dedi. Eroğlu, Hasankeyf'le ilgili çalışmaların devam ettiğini, orada bulunan tarihi eserleri kurtarmaları gerektiğini söyledi. Proje çalışmalarının sürdüğünü, eksik kalan kredinin Hazine Müsteşarı'na getirilip onaylandığı zaman başlayacağını bildiren Eroğlu, "Bir süre veribiliyor musunuz? Ne zaman başlayabilir?" sorusu üzerine, "Şu anda getireceği süreye bağlı. Bizim düşüncemiz bu yıl ekim-kasım ayında... Hasankeyf'le ilgili şu anda çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

120 milyon TL ayrıldı
DSİ yetkilileri ise, DSİ'nin bu baraj için 120 milyon TL ayırdığını, Avusturya, İsviçre ve Almanya'nın geri `çok cüzi' bir kredi olduğunu söylediler. Ticari kredi sorununun Türkiye'deki bankaların Avrupa şubeleri aracılığıyla karşılayabileceğini belirten DSİ yetkilileri, "Baraj, her halûkârda yapılacaktır. Bakan bey, `Ekim, kasım'da ilk kazma vurulacak' diyorsa, biz de kazmayı o zaman vururuz. DSİ'nin makine parkı fazlasıyla var ve kendi imkânlarımızla bu inşaatı yaparız" dediler.

Babacan `kredi şart' demişti
Hazine'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gerekli olan 400 milyon avronun devlet tarafından karşılanmasının imkansız olduğunu, projenin `dış kredi' ile yapılmasının şart olduğunu açıklamıştı. Hazine Müsteşarlığı'nın söz konusu krediyi Türk bankaları aracılığıyla dışarıdan sağlanması formülü üzerinde çalıştığı öğrenildi. Başta Doğa Derneği olmak üzere, çevreciler Ilısu Barajı'nın yapımına karşı çıkıyorlar. Çevreciler, baraj suları altında kalacak olan Hasankeyf'in dünya kültür mirası listesine girmesi için uğraş veriyorlar. Ilısu Barajı projesi için finansman sağlayan Alman Euler Hermes Kreditversicherung, Avusturya'nın Kontrollbank ve İsviçre'nin Exportrisikoversicherung adlı bankalar, çevre ve tarihi dokunun korunması gibi şartların bazı iyileştirilmelere rağmen verilen süre içinde yerine getirilmediği gerekçesiyle Ilısu Barajı'na verdikleri desteği geri çekmişti.
Radikal


Geri Dön