28 / 03 / 2024

Veysel Eroğlu Kahramanmaraş'ta 9 tesisin temel atma törenine katıldı!

Veysel Eroğlu Kahramanmaraş'ta 9 tesisin temel atma törenine katıldı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kahramanmaraş'ı biz aynı zamanda sanayi değil zirai açıdan da diğer ormancılık faaliyetleri açısından da bir üretim ve ihracat üssü haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kahramanmaraş'ı biz aynı zamanda sanayi değil zirai açıdan da diğer ormancılık faaliyetleri açısından da bir üretim ve ihracat üssü haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.


Eroğlu, temel atma ve açılış törenlerine katılmak üzere geldiği kentte, Kahramanmaraş Valiliği'ni ziyaret etti.


Vali Mustafa Hakan Güvençer'den brifing alan Eroğlu, buradaki konuşmasında, hükümetin Kahramanmaraş'a büyük önem verdiğini belirtti.


Eroğlu, 52 milyon değerindeki 9 tesisin temelini atmak için Kahramanmaraş'a geldiklerini dile getirerek, GAP bölgesinde olmayan kenti Kılavuzlu sulama kanalı nedeniyle bu kapsama alarak ödeneklerin 7 misli arttığını, hedeflerinin Kılavuz ile bütün müsait ovaları sulamak olduğunu, bu sulama kanalının Gaziantep ve Hatay illerindeki toprakları da sulayacağını vurguladı.


- "Sulanmadık toprak bırakmayacağız"


Bakanlık olarak 12 yılda 1 milyar 353 milyon liralık yatırımın kente yapıldığını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:


"32 tane gölet ve sulamasını yapacağız. Bir kısmı inşaat halinde bir kısmının da projesi yapılıyor. Yani sulanmadık toprak bırakmayacağız. Bu göletlerin çok büyük faydası var. Bölgedeki içme suyu, sulama su ihtiyacını karşılıyor, taşkınları önlüyor. Kırsal kalkınmada da önemli faydaları var. Burası barajlar ve göletler diyarı olacak. Burada arazi engebeli, çok sayıda dere ıslahı yapılması gerekiyordu. Şu ana kadar hükümetimiz tarafından 74 tanesinin ıslahı yapıldı. Devlet Su İşleri'nin burada çok büyük yatırımları var."


Eroğlu, 110 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını, bunda hedeflerinin ormanları kırsal kalkınma için lokomotif olmasını düşündüklerini kaydetti.


Buzok orman alanlarını o civardaki vatandaşlara parselleyip kura çektiklerini, 3 yıllık bakımının bakanlığa ait olduğunu gelirinin ise 49 yıl vatandaşa ait olmak üzere bir planlama yaptıklarını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:


"Burasını bal üretim ve ihracat üssü haline getirmeyi arzu ediyoruz. Örnek olmak için 3 tane bal ormanı kurduk. Bunun sayısını artırabiliriz. Ballarımızı sertifikalı hale getirelim. Çünkü vatandaşlarımız balın halis olduğuna inanırsa ona çok para veriyor. Şu anda 600-700 liraya satılan Anzer balı var. Niye Anzer balı? Çünkü sertifikalı, güvenerek alınıyor. Biz de burada bir marka oluşturabilirsek, ormanlar arıcıların emrinizde. Burada çok önemli bir bal üretim merkezi olabilir. Çünkü, bitki ve arazi buna müsait. Arıcılar beni ziyarete geldi. 'Nedir derdiniz' diye sordum. Arıcılar 'Ormancılardan kaçacak delik arıyoruz. Ormanlara arı kovanlarını sokamıyoruz' dedi. 'Nasıl olur' dedim.  Sizi davet etmemiz lazım. O zamanki genel müdürü çağırdım. 'Nedir problem' diye sordum. Genel müdür, 'kanun var' dedi. 'Nedir kanun' dedim. Hayvanlar ormana giremez diye kanun hakikaten var. O kanunu değiştirdik."


Şu ana kadar 227 bal ormanı kurduklarını dile getiren Eroğlu, bal üretiminde dünyada 6'ncı sırada olan Türkiye'nin artık 2'nci sırada yer aldığını vurguladı.


Kahramanmaraş'a hep müjdelerle geldiklerini ve bunları yerine getirmenin mutluluğu içinde olduklarını ifade eden Eroğlu, verilen 98 müjdeyle Kahramanmaraş'a 1 milyar 200 milyon liralık yatırımı da yapmış olacaklarını, inşa edilmeyen baraj ve sulama göletinin kalmayacağını belirtti.


Kentte yapılan yatırımlarla Kahramanmaraş'ın barajlar ve göletler diyarı olacağını vurgulayan Eroğlu, "Baraj, gölet ve sulama tesisiyle Kahramanmaraş bir rekora imza atacak. İklim zaten değişiyor, çok daha güzel. Verim artıyor. Çiftçilerimizin geliri artıyor. Bir arazi sulandığı zaman dekar başına yaklaşık 500-600 gram bir gelir artışı oluyor. Bu çok önemli. Kahramanmaraş'ı biz aynı zamanda sanayi değil zirai açıdan da ve diğer ormancılık faaliyetleri açısından da bir üretim ve ihracat üssü haline getirmeyi planlıyoruz. Kahramanmaraş'ın bahtı açık, geleceği parlaktır diye düşünüyorum" diye konuştu.


Eroğlu, daha sonra valilik bahçesinde, Vali Güvençer, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Sıtkı Güvenç, Yıldırım Ramazanoğlu ve diğer ilgililerle fidan dikti.


AA


Geri Dön