28 / 03 / 2024

Veysel Eroğlu: Türkiye'deki HES Parkı sayısı 1446'ya ulaşacak!

Veysel Eroğlu: Türkiye'deki HES Parkı sayısı 1446'ya ulaşacak!

Bugüne kadar 461 HES tamamlanarak işletmeye alındı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, plan ve proje aşamasında bulunan 823 ve inşaatı süren 162 projeyle birlikte toplam 1.446 HES’in hayata geçirileceğini açıkladı.




Bugüne kadar 461 HES tamamlanarak işletmeye alındı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, plan ve proje aşamasında bulunan 823 ve inşaatı süren 162 projeyle birlikte toplam 1.446 HES’in hayata geçirileceğini açıkladı. Eroğlu, HES projeleri konusunda DSİ’nin doğrudan davalı olarak yeraldığı dava sayısının 87 adet olduğunu kaydetti. 


Türkiye, enerji üretiminde dışa bağımlılığı azaltıp yerli kaynakların payını artırmaya çalışıyor. Ancak bu konuda ön plana çıkan hidro elektrik santraller (HES) yapılırken özellikle çevre konusundaki dikkatsizlikler birçok projenin mahkemeye taşınmasına, bir kısmının da yargıdan dönmesine yol açıyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, HES projelerine ilişkin CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu’nun soru önergesine verdiği yanıt da bu durumu ortaya koydu. Eroğlu, 2014 itibariyle 461 HES projesinin tamamlanarak işletmeye alındığını açıkladı. DSİ Genel Müdürlüğü’nün HES’lerle ilgili 87 projede doğrudan davalı olduğunu belirten Eroğlu, şirketlerle imzalanan Su Kullanım Hakkı ve İşletme Anlaşmalarının (SKHA) çevrenin teminatı olduğunu söyledi. Eroğlu, yanıtında, “HES Projelerinde suyun ve tabii hayatın korunması ile suyun yöredeki insan, bitki ve hayvanların ihtiyaçlarında kullanılması önceliklidir. Ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilmesi için gerekli tarım alanları için sulama suyu, tabii hayat suyu, içme ve kullanma suyu ile diğer kadim su haklarından arta kalan su ile enerji üretilmesi hedefl enmektedir” dedi. Şirketler ile imzalanan SKHA'larda su havzasının çevrenin, yöre insanının ve ihtiyaçlarının korunması esasına dayalı olduğunu bildiren Eroğlu, aksi durumda uygulanacak yaptırımların anlaşmada yer aldığını bildirdi. 


320 projeyi özel sektör yaptı 


Bakan Veysel Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre, 2014 itibariyle 320 adet HES özel sektör, 141 HES DSİ tarafından tamamlanarak işletmeye alındı. İnşaat çalışması süren 162, plan ve proje aşamasında 823 proje bulunuyor. HES projeleri konusunda DSİ Genel Müdürlüğü’nün doğrudan davalı olarak yeraldığı dava sayısının 87 adet olduğunu açıklayan Eroğlu, “Bunlardan bir kısmı sonuçlanmış, bir kısmı temyiz aşamasındadır” dedi.



Dünya



Geri Dön