20 / 04 / 2024

Vialand ve Viaport Venezia Gürsoy Grup'a devredildi!

Vialand ve Viaport Venezia Gürsoy Grup'a devredildi!

Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Dilek Güngör bugünkü yazısında Vialand ve Viaport Venezia'nın Gürsoy Grup'a devredildiğinden bahsetti. İşte o yazı...




Temmuzda Anadolu Ajansı'na bir haber düştü. Haberde Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Via GYO'yu Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yakınlığı nedeniyle borsa kotundan çıkardığı yazıyordu. Biraz araştırınca SPK'nın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'ndan gelen bir yazı üzerine bu kararı aldığını öğrenmiştik. Yazıda grubun FETÖ'ye finansal destek sağladığı ve 'yurtdışına kaçabileceği' belirtiliyordu. Ne tesadüftür ki, o tarihlerde grubun başındaki isim Coşkun Bayraktar ABD'deydi. Haberler çıktıktan sonra apar topar Türkiye'ye gelip "İşimin başındayım" diye açıklama yapmıştı.

Bunları hafızaları tazelemek için anlattım.


Şimdi gelelim asıl meseleye...

Geçen gün beni şaşırttığı kadar herkesi de hayrete düşüren bir şey duydum.


Nedir derseniz...

"İşinin başında" olduğunu söyleyen Coşkun Bayraktar, tabir yerindeyse altın yumurtlayan tavuğunu devretme kararı almış.


İstanbul'da yaşayanlar iyi bilir. Eyüp'te 600 bin metrekarelik alanda kurulu bir eğlence merkezi var. Adı Vialand. Türkiye'nin en büyük tema parkı... Yılda 30 milyona yakın kişinin uğradığı bir yer. Yine Gaziosmanpaşa'da 82 bin metrekarelik alanda kurulu Viaport Venezia'yı da duymuşsunuzdur. Bayraktar ailesi, bu iki projeyi devretmiş. Kime mi? İki projede ortaklık yaptığı Hasan Gürsoy'un sahibi olduğu Gürsoy Grup'a...


Anlayacağınız, Bayraktar 'başında' olduğu işlerinin önemli kısmından çıkmış. Kendisi de duyduklarımı doğruladı. Hasan Gürsoy ile konuşamadım.


Ama buradan ona da bir soru sormak istiyorum. Bana göre, SPK'nın FETÖ bağlantısı gerekçesiyle GYO'yu borsa kotundan çıkarmasıyla 'Via' markası zedelendi. Acaba Gürsoy Grup devraldığı bu iki projenin ismini değiştirmeyi düşünüyor mu?



BDDK ve SPK'dan ilk adım

Malum, gündem Suriye, FETÖ, enerji, dolar, Fed... Ama Türkiye bu hareketliliğin içinde projelerine de ara vermiyor. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım Avrasya Tüneli'nde gelinen son aşamayı bizzat yerinde inceledi.


Bu hafta cumartesi günü de Türkiye açısından önemli bir projede adım atılacak.

Duyduğuma göre, geçtiğimiz günlerde ertelenen BDDK ve SPK'nın İstanbul Finans Merkezi'ndeki binaları için ilk kazma vurulacak.


Merkez Bankası binası için de protokol yapıldığını biliyoruz.

Ne dersiniz?

3 yıla kadar altyapı tamamlanıp İstanbul da finans merkezleri arasında yerini alır mı?


Sabah

Haber Ekonomist Degisi'nde şu şekilde yer aldı


Gürsoy Grup ile Bayraktar Grubu, ortak hayata geçirdikleri Vialand ve Venezia projelerinde yollarım ayırdı. Gürsoy Grup, her iki projede de Bayraktar Grubu'na bağlı Via GYO'ya ait tüm hisseleri satm aldı. Böylece Vialand'm yüzde 100 ve Venezia projesinin ise yüzde 55 hissesi Gürsoy Grup'a ait oldu. Gürsoy Grup, bu iki markayla Türkiye'nin yanı sıra yakın coğrafyada da büyümeyi hedefliyor. 



İstanbul'un iki önemli projesi Venezia ve Vialand'i hayata geçiren Gürsoy Gnıp ile Bayraktar Grubu yollarını ayırma kararı aldı. 2011 yılında 1,3 milyar TL'ye mal olan Venezia için bir araya gelen gnıp, 2013 yılında Vialand'i hayata geçirdi. 650 milyon dolar yatırım yapılan Vialand, yüzde 50 hissesi Gürsoy Grup'a, yüzde 50 hissesi ise Bayraktar Grubu'na bağlı Via GYO'ya ait olarak kunıldu. Gürsoy Grup, ekim ayı başında yaptığı bir hamleyle Via GYO'nun hem Vialand'daki hem de Venezia projesindeki tüm hisselerini satın aldı. Böylece Vialand Tema Park, Vialand Palace Hotel ve Vialand Alışveriş Merkezi'nden oluşan Vialand'ın yüzde 100 hissesi ve Venezia Outlet Alışveriş Merkezi, Venezia Residence ve Venezia Ofisler'den oluşan Venezia projesinin ise yüzde 55 hissesi Gürsoy Gnıp'a ait oldu.

 

BÖLGEDE BÜYÜYECEK 


Feshane binası, Miniatürk, 1453 Panorama Müzesi, Süleymaniye Camii, Huber Köşkü, Mısır Konsolosluğu gibi tarihi restorasyon projelerine imza atan Gürsoy Gnıp, önümüzdeki dönemde AVM ve gayrimenkul işine odaklanmaya hazırlanıyor. İstanbul'da mimari, restorasyon ve yaşam projelerinin yanı sıra büyük önem verdiği eğlence ve perakende sektöründe Vialand ve Venezia markalarına yönelik yatırımlarına devam etmeyi planlayan grup, yeni projelerle Türkiye'nin yanı sıra yakın coğrafyanın da önemli oyuncularından biri olmayı hedefliyor. 


Son yılların en önemli yatırımlarından biri olan Vialand Tema Park ve AVM, 2015 yılında 24 milyon ziyaretçi ağırladı. Bu yılın ocak-ekim döneminde ise bu sayı 23 milyon oldu. Yıl sonuna kadar bu sayının 25 milyona ulaşmasını öngörülüyor. Bu yıl 1 milyon TL yatırımla 'Adventureland' ve 8 milyon TL'lik yatırımla 'Jungle İstanbul' gibi yeni projeleri hayata geçiren Vialand, 2017 yılında alışveriş caddelerine katacağı yeni perakende markalan ve Tema Park'a ekleyeceği ailelere yönelik yeni eğlence üniteleriyle büyümeyi hedefliyor. 



Borsa'dan çıkarıldı


Sermaye Piyasası Kurulu (5PK), Fetullahçı Terör Orgütü'ne (FETÖ) yakınlığı olduğu iddia edilen Bayraktar Grubu'na bağlı Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin (GYO) paylarını Borsa kotundan çıkarmıştı. Bu kararın ardından bir basın toplantısı yapan Bayraktar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, hakkındaki tüm suçlamaları reddetmişti. Ayrılığın arkasında bu gelişmelerin de etkisi olduğu düşünülüyor. Via GYO'nun bünyesinde Vialand ve Viaport Venezia'nın yanı sıra Viaport Asia ve Viaport Marina bulunuyor. 



Ekonomist 


Geri Dön