20 / 04 / 2024

VIA/PORT `outlet markası' olarak yurtdışına taşınacak

VIA/PORT `outlet markası' olarak yurtdışına taşınacak

Coşkun Bayraktar, önce İstanbul Avrupa yakasına, arkasından birkaç büyük ile VIA/PORT konseptini taşımak istiyor. Ama, hedefi ve hayali bu konsepti bir `outlet markası' olarak yurtdışına da taşımak...



Bayraktar Kardeşler Holding, Kayseri kökenli Bayraktar ailesinin şirketi. Kurucu, baba Emin Bayraktar artık onursal başkan. Holdingi Ali Bayraktar, Mehmet Bayraktar ve Coşkun Bayraktar kardeşler yönetiyor.
Coşkun Bayraktar, grubun alışveriş merkezi yatırımları ve gayrimenkul geliştirme işlerinin başında. İstanbul Anadolu yakasındaki VIA/PORT projesi büyük ilgi uyandırmıştı.
Coşkun Bayraktar, önce İstanbul Avrupa yakasına, arkasından birkaç büyük ile VIA/PORT konseptini taşımak istiyor. Ama, hedefi ve hayali bu konsepti bir `outlet markası' olarak yurtdışına da taşımak. Coşkun Bayraktar'la grubu konuştuk.
 
Bayraktar Grup hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?
Ağırlık faaliyet konumuz inşaat sektörü. 40 yıllık inşaat şirketiyiz. Kurucumuz Emin Bayraktar.  Ankara  merkezli bir firma. Kayseriliyiz. Çok önceleri gelmiş Emin Bayraktar, Ankara'ya yerleşmiş. Kayseri'de Kayseri Park'ı yaptık.
Hangi şirketler var grupta?
Alışveriş merkezi yatırımı ve gayrimenkul geliştirme şirketimiz var. Bayraktar Grup çatısı altında Bayraktar İnşaat, VIA Development & Management Co var.
İş bölümü nasıl ailenin?
Bayraktar İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı, ağabeyim Ali Bayraktar. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Bayraktar. Ben (Coşkun Bayraktar) Yönetim Kurulu üyesiyim. VIA Development & Management Co'da Yönetim Kurulu Başkanıyım.
Emin Bey onursal başkan. Çok faal olmamakla beraber birlikteyiz. Üç kardeş yıllardır mutlu bir şekilde gidiyoruz. Aile şirketlerinin güzelliklerden yararlandık ama olumsuzluğunu yaşamadık.
Yeni sektörlere girecek misiniz?
Turizme otel yatırımıyla gireceğiz. İlk otelimiz VIA/PORT'un içinde yapılıyor. Kurulması planlanan ve şu anda araştırması yapılan enerji yatırımı var. Bu şirket de yine Bayraktar Grup çatısı altında olacak.
Peki hangi projeler var elinizde?
Şöyle sayalım; Bayraktar Twins, Bayraktar Tower (VIA/LIFE ile yan yana), Bayraktar Center, Kayseri Park (ortaklık), Ankara Kent Park (ortaklık). Bayraktar Residence gibi geçmişte pek çok konut projesi yapıldı. Şu anda devam eden konut projesi yok.
Ağırlı olarak AVM ve ticaret merkezleri üzerine yoğunlaştık. Bu alanda da VIA/PORT Outlet Shopping, VIA/PORT Otel (2009 sonunda açılacak) ve kongre-fuar merkezi (2010'da açılacak). Ayrıca VIA/LIFE Fashion Outlet (Ağustos ayında Ankara'da açılacak.) Bu projelerin toplam yatırım miktarı yaklaşık 300 milyon dolardır.
150 megavata kadar...
Enerjide ne yapacaksınız?
Bizim bir enerji şirketimiz var. Biodizelin revaçta olduğu dönemde kurduk. Artı gliserin saflaştırma yapıyorduk. Gliserin saflaştırılıyor ve birçok yerde kullanılıyor. Özellikli bir prosesti. Devam ediyor, ama biyodizele gelen ÖTV'den dolayı çok rölantide gidiyor. Ana iştigal konusu olarak düşünmüyoruz biyodizeli.
Ama enerjide görüşmelerimiz devam ediyor, girmek istiyoruz. Lisans filan almadık henüz. Proje bakıyoruz. Ortak aramıyoruz. Kendimiz yapıyoruz. HES'lerde ortak çok gerekli değil. Aslında rüzgârda da gerekli değil. Belli bir megavata getirdikten sonra olabilir. 150 megavata kadar düşünüyoruz.
İnşatta  TOKİ  işlerine ilgi göstermiyorsunuz. Peki projeler ne durumda?
Hiç devletten iş almadık. Tamamen kendi projelerimiz. Bundan sonra da almayı düşünmüyoruz.  Bayraktar Twins ve  Bayraktar Business Center bitti. Bayraktar Tower bitti. Hayat başlıyor orada. Bu proje 60 milyon dolarlık.
Bayraktar Center, Balgat'ta. Yeni bir proje. Kiraya verdiklerimiz de oldu. Sattıklarımız da oldu. Bu da 35 milyon dolarlık bir projeydi. VIA Life, Ankara'da. Fashion outlet tarzı bir yer. VIA Tower'la birlikte yapıldı.
Kayseri Park 2006'da açıldı. 64 bin metrekare, 130 mağaza... 40 milyon dolarlar civarında bir projeydi. Orada ortaklarımız da vardı. Tamamen kiralık.
Sinemalar geliyor
VIA/PORT sizin en önemli projeniz ve geliştireceksiniz daha. Ne gibi ilaveler olacak?
VIA/PORT, 15 Ağustos 2008'de açıldı. 110 milyon euro'luk bir yatırım. Aslında Türkiye'de böyle bir konseptte outlet olarak ilk. Hep derler `alışveriş ve yaşam merkezi...' Ama bizimki gerçek anlamda bir yaşam merkezi oldu. Türkiye'de kalış süresinin en yüksek olduğu bir projedir. Müşteri gelir, 4-5 saatten az kalan yok. Bu AVM'ler için çok iyi bir zamandır.
Şimdi sinemalar geliyor. Yatırımcı bulamazsak kendimiz yapacağız. AFM ile görüştük. Bütün AVM'ler zorlanıyor. Sinema konusunda proje aşamasındayız.
Otel geliyor. Kabası bitti. 750 yataklı. 22 toplantı salonu olacak. Tam bir business center (iş merkezi) oluyor.
Otel, 110 milyon dolarlık yatırım bütçesinin içindedir. Kongre merkezi ve fuar alanları oluyor. Anadolu yakasındaki ilk fuar alanı olacak. Yeni salonlarla beraber 25 bin metrekare fuar alanı olacak. Fuarın ikinci etabı da eklenecek. Bunların hepsi yılbaşına kadar toparlanmış olur.
Peki bu konsepti başka yerlere taşımak istiyor musunuz?
İstanbul Avrupa yakasına taşımak istiyoruz. Perakendeciler bizi zorluyor. Çok hevesliler. Bizden  söz aldılar. Kiracılarımızla inanılmaz güzel ilişkilerimiz var.
Buradan dostlarımızı VIA Life'a götürdük. Abdullah Ağabey de (Abdullah Kiğılı) vardı. AVM'nin içine girdik. Herkes dükkânını seçti, yemeğimizi yedik ve geldik. VIA/PORT, Avrupa'ya geliyor. Kiracılarımızdan gelen yoğun talep üzerine yapacağız.
Anadolu yakasındaki kadar büyüklükten bahsediyoruz. VIA/PORT çok güzel bir yere konumlandı. Bu bayrağı aşağı düşürmememiz gerekiyor.
Arazi arıyor
Avrupa yakası için de aynı büyüklük mü olacak?
Yine 100-150 milyon euro'luk yatırımlardan söz ediyoruz. Düşünüyor ve istiyoruz. Zorluklarımız var. 200 bin metrekarenin altında bir yere oturmuyor. 200 bin metrekare ve üstü istiyoruz. Yer bakıyoruz. VIA/PORT'ta şu anda toplam 174 dükkân var.
Avrupa yakasına da yine tek kat ve kasaba havasında alış veriş köyü yapmayı düşünüyoruz. İçinde temalar olması gerekiyor. Bedesten kapısı, Kapalı Çarşı'nın Nuruosmaniye Kapısı'nın aynısı. Bedestenimizde 29 metre çapında bir kubbemiz var. 40'ın üzerinde ressam üç dört ay çalışarak işledi. Valide Sultan'ın aynısıdır. Avrupa'da da temalı işler yapacağız. Benzer şey olacak, tarihimize sahip çıkmaya çalışıyoruz.

24 mağaza daha
VIA/PORT'a ilavelerde mağaza sayısı artıyor mu?
Otel devreye girdiğinde 24 mağaza daha devreye girecek. Otelin arkasında bir sokak oluşuyor. VIA/PORT Anadolu Yakası'nın en büyük eğlence merkezi. Bu hafta sonu lunaparkımız açılıyor. Arkasından alışveriş festivalimiz açılıyor. Elimizdeki projeler bunlar.
VIA/PORT'u başka illerde de düşünyor musunuz?
Uzun vadede VIA/PORT konseptini uygun illere taşıma projemiz var. Türkiye dışında da ciddi olarak düşünüyoruz. Bu konsept bu haliyle nereye giderse iş yapar. Memnun olmayan müşterimiz yok. Dolayısıyla mutlu olunca mesele kalmıyor. Dünyada da çok örneği yok. Avrupa ve ABD'de çok outlet var ama bu kadar şık değil. Bu konsepti her yere götürebilirsiniz.
Grupta istihdam ne kadar?
Direk ve dolaylı istihdam 5 bin kişidir. Sadece VIA/PORT'ta 3 bin kişi var.  Otel ve kongre merkeziyle biraz daha artacaktır.
Nasıl bir şey festival?
AVM sektöründe yapılan en farklı ve en büyük çaplı alışveriş festivali. Bahçe mobilyalarından motosiklete, bisikletten hobi ve denizcilik malzemelerine yaz tatilini renklendirecek her şeyi tek çatı altında tüketicilerle buluşturuyor. 100'e yakın firma yer aldı. Açık konseptteki VIA/PORT'un üst bölümünde kapalı alanda gerçekleşiyor. Katılımcı firmalar memnun. Onları hazır potansiyel müşteri ve sıcak perakendeyle buluşturduk.
F1 izleyicileri yarış öncesi ve sonrasını VIA/PORT'ta gezerek değerlendirmeyi seçti. Hem Türk izleyiciler hem de yabancı gruplar geldi. Tüm otopark alanları sabah saatlerinden itibaren hınca hınç doldu. Özellikle Fransa'dan gelen 52 kişilik Renault çalışanları formaları ve sempatik tavırlarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekti.
F1 yarışını dev ekrandan canlı olarak yayınlandık. Ziyaretçiler göl kenarındaki restoranlarda ve merdivenlerde yarışı heyecanla takip etti.
 
Ankara'yı mesken tuttular, İstanbul'a VIA'yla geldiler
-  Bayraktar Grup'un temelleri Bayraktar İnşaat AŞ olarak 1953 yılında Emin Bayraktar tarafından atıldı.
-  Yurtiçinde yaklaşık 30 ilde projeler gerçekleştirdi.
-  1995 yılında Bayraktar Kardeşler Holding kuruldu.
-  Bayraktar Kardeşler, genellikle Anadolu'da özellikle de Ankara'da büyük yatırımlar yaptı. Ankara'da rezidans ofis, alışveriş merkezleri yatırımları bulunuyor. Twins, Center ve Tower projeleri gerçekleştirdi. Sadece Bayraktar Twins projesi 60 milyon euro'ya mal oldu.
-  Ankara'da 2 yeni iş merkezi projeleri daha var. İstanbul'daki tek projeleri VIA/PORT.
-  Grubun projeleri şöyle:
-  Bayraktar Tower: Ankara Söğütözü'nde rezidans ofis ve alışveriş merkezi olarak kuruldu. Toplam 28 kattan ve 2 bloktan oluşuyor, tamamlandı.
- Bayraktar Center: Ankara'daki ilk A sınıfı ofislerin olduğu bir proje. Balgat'ta inşa edildi, tamamlandı.
- VIA/Life: VIA/PORT'tan sonra grubun 3. alışveriş merkezi projesi. Ankara'da bitmek üzere olan proje yakında açılacak.
- Kayseri Park: Orta Anadolu'nun en büyük alışveriş merkezi. 64 bin metrekare içinde 130 mağazayı barındırıyor. Bölgede bin kişiye istihdam sağladı, 25 milyon euro'ya mal oldu.
- VIA/PORT, Türkiye'nin en büyük outlet merkezi. 110 milyon dolara mal oldu. Alışveriş merkezinin hemen yanında büyük bir fuar merkezi ve otel alanı da inşa ediliyor. Anadolu yakasının ilk fuar alanı burada inşa ediliyor.
- VIA/PORT Otel (2009 sonunda açılacak) ve kongre-fuar merkezi (2010'da açılacak).
- Bayraktar Twins (faaliyette)
- Ankara Kent Park (ortaklık)
- Bayraktar Residence
- Grupta 5 bin kişi çalışıyor.
- Projelerinin değeri 300 milyon dolar.

`Bir günde 192 bin kişi ağırladık'
Ziyaretçi, müşteri sayısı nasıl?
Bölgeye inanılmaz bir değer kattı. Şimdiye kadar 11 milyon kişi geldi. Hafta sonu iki gün 265 bini geçtik. Sadece pazar günü 170 bini buluyoruz. Bir Sabiha Gökçen ve Formula 1 için geliyorlardı. Bir de şimdi VIA/PORT için geliyorlar.
F1 ve Shopping Fest alışveriş festivali nedeniyle 8 Haziran'da ziyaretçi rekoru kırdık. Yabancı tur grupları akın etti. Bir günde tam 192 bin 316 kişi ağırladık.
VIA/PORT üst katındaki 8 bin metrekarelik alanda açtık festivali. 15 gün devam edecek.
Shopping Fest ve Formula 1 yarışlarının etkisiyle hafta sonunu toplam 275 bin 666 ziyaretçi ile noktaladı. Festivali iki günde 75 bin kişi gezdi.
 
Coşkun Bayraktar kimdir?
1975 Ankara doğumlu. Kayseri Erciyes İşletme Bölümü mezunu. Mezuniyetten çok önce grupta işe başladı. Üniversite okurken çalıştı.
1991'de grupta tam zamanlı olarak iş başı yaptı. İlk işi şantiye'de çalışmaktı. Üniversiteyi bitirdikten sonra grup şirketlerinde yönetici olarak da görev aldı. İki yıl önce VIA'da Yönetim Kurulu Başkanı oldu. AMPD Yönetim Kurulu üyesi.
İyi bir Fenerbahçeli. Motosiklet tutkunu.
İbrahim EKİNCİ/Milliyet


Geri Dön