27 / 04 / 2024

Viessmann Manisa'da 50 milyon liralık yatırım yaptı!

Viessmann Manisa'da 50 milyon liralık yatırım yaptı!

Kombi ve klima başta olmak üzere ısıtma-soğutma sistemleri üreticisi Viessmann, 50 milyon TL yatırımla Manisa’da kurduğu fabrikasında, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyaya kombi üretmeye hazırlanıyor.



Almanya merkezli şirketin Manisa Organize Sanayi Bölgesi‘nde kurulan ve 12 Eylül’de resmen faaliyete geçecek olan fabrikasında ilk etapta yıllık 100 bin adet kombi üretileceği belirtilirken, bu yatırımla birlikte şirketin 2 milyar TL’lik Türkiye ısıtma pazarındaki yüzde 10’luk payını da arttıracağı ifade edildi.

Almanya’nın Allendorf-Eder kentinde bulunan Viessmann fabrikasında gazetecilere bilgi veren Viessmann Grubu Başkan Vekili Manfred Greis, Türkiye’nin yıllık yaklaşık bir milyon adet kombi ve kazan satışı ile İngiltere’den sonra Avrupa'nın en büyük ısıtma pazarlarından biri olduğunu belirtti. Greis, "Türkiye büyüme potansiyeli açısından Viessmann için her zaman çekici bir ülke oldu ve gelecek yatırımlarımız için de Türkiye ekonomisine güveniyoruz" dedi.

Viessmann olarak yenilenebilir enerji konusuna da büyük önem verdiklerini belirten Greis, enerji ihtiyacının büyük kısmını nükleer santrallerden elde eden Almanya’nın son yıllarda çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini hatırlatarak, "Viessmann bu alanda duyulan talebi karşılamaya hazır. Günümüzde fosil enerjisi tüketimi o kadar arttı ki 1 yılda üretilen fosil kaynaklı enerjinin üretimi için 1 milyon yıl gerekiyor. Bu nedenle enerji verimliliğine ve sürdürülebilirliğe büyük önem veriyoruz. Viessmann olarak 2009 ve 2011 yıllarında Almanya’nın en sürdürülebilir üretim merkezi seçilmemiz de bunun bir kanıtı" diye konuştu.

HER YIL 300-400 BİN KOMBİ YENİLENECEK

Viessmann’ın Manisa fabrikasıyla Türkiye’deki çalışan sayılarını yüzde 100’ün üzerinde arttırdıklarını belirten Viessmann Isı Teknikleri Tic. A.Ş. Genel Müdürü Dr. Celalettin Çelik ise, "Türkiye’deki bu ilk üretim tesisimiz Eylül ayından itibaren Türkiye ve başta Avrupa olmak üzere tüm dünya pazarı için kombi üretecek" dedi.

Fabrikada ilk etapta 150 çalışanın istihdam edildiğini söyleyen Çelik, "Türkiye ısıtma teknolojisi pazarı için 2014 yılından itibaren yeni bir büyüme süreci öngörüyoruz. Halen kullanılan yaklaşık 8 milyon adet kombinin değişim süreci hız kazanmaya başladı. Enerji verimliliği ile ilgili yeni düzenlemelerle birlikte yoğuşmalı kombi satışlarında yaşanacak artış da dikkate alındığında, tüketicilerin her yıl 300-400 bin kombiyi değiştirmesi öngörülüyor. Diğer taraftan özellikle kentsel dönüşüm projelerinin işlerlik kazanmasıyla birlikte de önümüzdeki yıllar sektörümüzde önemli bir canlılık yaşanmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI

Türkiye’deki üretim tesisi için Manisa’yı tercih etmelerinin 3 temel nedeni bulunduğunu belirten Viessmann Manisa Üretim Tesisi Genel Müdürü Joachim Schlichtig ise, bu nedenleri nitelikli işgücü, altyapının uygun olması ve bölgede çok sayıda yerel tedarikçi bulunması olarak sıraladı.  Türkiye’ye duydukları güveni yineleyen Schlichtig, Manisa fabrikasının çevre dostu ‘Yeşil Bina’ özelliği taşıdığını ve 6,5 ayda inşaa edildiğini belirterek, 50 milyon TL’lik yatırımla kurulan tesisin, Manisa ve çevre illerdeki yerel tedarikçilerin de devreye girmesiyle bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını söyledi.

Yıl sonuna kadar üretimin yüzde 60’ının iç talebe, yüzde 40’ının ise ihracata yönelmesini beklediklerini ifade eden Schlichtig, “Üretimde yerel tedarikçilerin payını yüzde 30-40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Pek çok tedarikçimize gerekli eğitimleri verdik. Bize özel, istediğimiz standartlarda parça üretiyorlar. Şu an Almanya'da eğitimden geçirdiğimiz 150 personelimizle 2 vardiya olarak çalışıyoruz. 12 Eylül’de birinci montaj hattımız tam kapasiteye ulaşacak. Yıl sonuna kadar da ikinci hattı devreye almayı ve yoğuşmalı kombi üretimine başlamayı planlıyoruz” dedi.  

TÜRKİYE'DE 20. YILINI KUTLAYACAK

Isıtma ve soğutma sistemleri üretmek üzere 1917 yılında kurulan ve Almanya merkezli olarak üç kuşaktır bir aile şirketi olarak faaliyet gösteren Viessmann,  Türkiye dahil 12 ülkede 28 üretim merkezi, 74 ülkede satış şirketleri ve 120 satış ofisine sahip. 10 binden fazla çalışanı bulunan ve 2012 cirosu 1,89 milyar euro olan şirketin Türkiye pazarıyla tanışması ise 1994 yılında Viessmann Türkiye’nin kurulmasıyla başladı. Halen 10 bölge müdürlüğü ile Türkiye genelinde faaliyet gösteren şirketin genel müdürlüğü görevini ise 1995 yılından bu yana Dr. Celalettin Çelik yürütüyor.

Hürriyet

Geri Dön