29 / 03 / 2024

Vladimir Putin: Türk Akımı'ndan vazgeçmedik!

Vladimir Putin: Türk Akımı'ndan vazgeçmedik!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinden vazgeçmediklerini ancak Türkiye ile bazı siyasi sorunlarının bulunduğunu söyledi.



Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Rusya’nın başkenti  Moskova’da görüştü. İkili, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.


Putin, burada yaptığı konuşmada, "Türk Akımı doğalgaz boru hattı  projesinden vazgeçmedik ancak Türkiye ile bazı siyasi sorunlarımız var. Ayrıca,  Avrupa Komisyonunun, söz konusu proje için konumunun netleşmesi gerekiyor. Şu an  böyle bir netlik söz konusu değil.” dedi.


Avrupa’nın Ruz doğalgazını ithal etmek istememesi halinde başka  pazarlar bulacaklarını savunan Putin, Rus gazının İsrail’e ihraç edilmesi  konusunda da görüşmelerin devam ettiğine işaret etti.


Netanyahu da Rus şirketlerin, İsrail’deki doğalgaz projelerinde yer  alması için herhangi bir hukuki engel bulunmadığını ifade ederek, ülkelerindeki  enerji projelerinin geliştirilmesi noktasında kapılarının tüm dünya şirketlerine  açık olduğunu belirtti.


Rus enerji şirketi Gazprom’un, Türkiye’ye sattığı doğalgazda daha önce  anlaşmaya varılan yüzde 10,25’lik indirimi sözleşmeye yansıtmaması nedeniyle Türk  Akımı projesinde ilerleme kaydedilememiş, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş  uçağının düşürülmesinin ardından da iki ülke yetkilileri projedeki görüşmelerin  durdurulduğuna dair açıklamalarda bulunmuştu.


Milliyet



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada Güney Akımı ve Türk Akımı doğalgaz ihracat boru hattı projelerini kesin olarak iptal etmediklerini, fakat bu konularda Avrupa'dan daha net bir tavır beklediklerini söyledi.


Putin açıklamalarını İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ziyaretinde gerçekleştirilen basın toplantısında yaparken, Netanyahu Rus firmalarının İsrail’deki offshore gaz sahalarının  gelişiminde rol almasına yönelik yasal bir engel olmadığını belirtti. Putin, “Türkiye ile bazı siyasi zorluklar var – bu bilinen bir şey. Fakat ne Güney Akımı ne de Türk Akımı’nı kesin olarak iptal etmedik” dedi.


GÜNEY AKIM ASKIYA ALINMIŞTI

Rusya, güney Avrupa’ya Türkiye üzerinden doğalgaz ihracatını artırmayı hedefleyen Türk Akımı projesine dair görüşmeleri geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye’nin Suriye sınırında bir savaş uçağını düşürmesinin ardından askıya almıştı. Güney Akımı projesi de Avrupa Birliği’nin rekabetle ilgili belirli itirazlarının ardından 2014 yılının sonlarına doğru askıya alınmıştı.


Sözcü



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Moskova’da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşmelerinin ardından basına konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı ve Güney Akım projelerinden nihai olarak vazgeçmediklerini ve Türkiye-İsrail görüşmelerini desteklediklerini açıkladı.


AVRUPA’YI BEKLİYOR


”Karadeniz’in dibinden geçecek doğalgaz boru hatları konusunda Türkiye ile siyasi kaynaklı zorluklar yaşıyoruz” diyen Putin, nihai kararı vermek için Avrupa Komisyonu’nun pozisyonunu öğrenmeleri gerektiğini söyledi. Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi adına yürütülen görüşmelere de destek verdiğini aktaran  Putin, Türkiye  - İsrail  müzakerelerin bölgedeki tansiyonun düşmesini sağlayacağını belirtti.”İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesi için görüşmelerin başlamasına olumlu bakıyorum” diyen Putin, “Devletlerin ve halkların birbirlerine doğru atacakları her adım, uluslararası arenada genel olarak olumlu bir etki yaratacak. Devletler arasında ne kadar az sorun olursa, bizler için o kadar iyi olur. Dolayısıyla Türkiye ve İsrail arasındaki bu süreci memnuniyetle karşılıyoruz” şeklinde konuştu.


Star


Geri Dön