29 / 03 / 2024

Vodafone Arena için 350 milyon liranın üzerinde harcama yapıldı!

Vodafone Arena için 350 milyon liranın üzerinde harcama yapıldı!

Beşiktaş Kulübünün, BJK İnönü Stadı'nın yerine inşa ettiği ve 3 yıla yakın bir sürede tamamlanan Vodafone Arena'nın yarın protokol açılışı yapılacak. Vodafone Arena, Türkiye'nin ilk akıllı stadı özelliğini taşıyor.



Beşiktaş camiası, tamamlanmasını büyük heyecanla beklediği yeni stadı Vodafone Arena'ya kavuşuyor.


Siyah-beyazlı kulübün, Haziran 2013'te yıkılan BJK İnönü Stadı'nın yerine inşa ettiği ve 3 yıla yakın bir sürede yapımı tamamlanan Vodafone Arena'nın yarın protokol açılışı yapılacak. Statta ilk maç ise 11 Nisan Pazartesi günü Bursaspor ile oynanacak.


Siyah-beyazlı kulübün yapımı için 350 milyon liranın üzerinde harcama yaptığı Vodafone Arena, sahip olduğu birçok özellikle dünyanın en modern statlarından biri olarak gösteriliyor.


Türkiye'nin ilk akıllı stadı Vodafone Arena'ya isim sponsoru olan İngiliz firması, Dolmabahçe'deki stadın teknolojik altyapısı için 10 milyon doları aşan bir yatırımda bulundu.


Dijital ekran çözümleri ile geniş kapsamlı mobil ve internet ağıyla donatılan statta, interaktif ekranlar da yer alacak. Futbol maçlarının dışında stat, aynı zamanda eğlence merkezi olacak.


Vodafone Arena, konser arenası, yaşam alanı ve moda merkezi olarak da hizmet verecek. Beşiktaş Müzesi ve siyah-beyazlıların resmi ürünlerini satan Kartal Yuvası mağazası da statta yer alacak.


Müzenin interaktif bir özelliğe sahip olacağı, ayrıca bütün baskılı eserlerin dijital ortama aktarılacağı, ayrıca stattaki Kartal Yuvası'nın da siyah-beyazlıların ürünlerini satan Türkiye'deki en büyük mağaza olacağı öğrenildi.


- Maçlar eksi 3,5 metrede oynanacak

Beşiktaş, yeni stadı Vodafone Arena'da rakipleriyle deniz seviyesinin altında mücadele edecek.


Dolmabahçe'deki statta saha zemini deniz seviyesinin altında bulunurken, siyah-beyazlı ekip karşılaşmalarını eksi 3,5 metrede yapacak.


Vodafone Arena'daki bir diğer dikkati çeken ayrıntı ise zemin için kullanılan hibrit çim oldu.


Türkiye'de ilk kez Ümraniye'deki BJK Nevzat Demir Tesisleri'nde uygulanan hibrit çimi yapan firma, Vodafone Arena'nın zemini için son teknolojiyi kullandı.


Yeni stadın zemininde sorun yaşamak istemeyen Beşiktaş Kulübü, çimlerin zarar görmemesi için alttan ısıtma ve soğutma sisteminin yanı sıra özellikleriyle ön plana çıkan drenaj sistemini de hayata geçirdi.


Siyah-beyazlı kulübün zemin için kasasından çıkan rakam 12 milyon liranın üzerinde oldu.


- Tribünler C90 görüş açısına sahip

Vodafone Arena'da tribünlerin görüş açısına dikkat edildi.


Tamamı kapalı ve iki katlı tribünlerden oluşan statta maçı izleyen herhangi bir futbolsever, görüş açısı kapanmadan sahanın tümüne hakim olabilecek.


Açılır kapanır koltukların bulunduğu tribünlerde birinci katın eğiminin yüzde 26, ikinci katın ise yüzde 38 olduğu kaydedildi.


Dolmabahçe'deki statta tribünler ile saha zemini arasındaki mesafenin yakınlığı da göze çarpıyor.


Saha zemini ile kale arkasındaki tribünler arasındaki mesafenin 7,95 metre olduğu, taç çizgisinin ise tribünlere 6,15 metre uzaklıkta yer aldığı bildirildi.


- Vodafone Arena'ya özel ses sistemi

Vodafone Arena'nın ses sistemine önem verildi.


Stadın ses sistemi için İtalyan bir firmayla çalışılırken, seslerin kale arkasındaki tek bir skorboardun yanında bulunan hoparlörlerden çıkacağı ve sesin 184 metre desibel kaybına uğramadan yayın yapacağı belirtildi.


Ses sisteminin gelecek 10 yılın teknolojisine sahip olduğu ifade edildi.


Statta iki kale arkasında bulunan skorboardlar da en yüksek görüntü kalitesinde hizmet verecek. 


- Güvenlik en üst düzeyde

Beşiktaş Kulübü, Vodafone Arena'da güvenliği en üst düzeyde tuttu.


Dolmabahçe'deki stadın güvenliği için siyah-beyazlı kulübün 20 milyon lira civarında harcama yaptığı, statta çeşitli açıları gören 787 kamera bulunduğu bildirildi.


Statta, Türkiye'de ilk ve tek, Avrupa'da da sadece birkaç büyük statta uygulanan yüz tanıma sisteminin mevcut olduğu kaydedildi.


Vodafone Arena'nın güvenlik odasında 14 kişinin görev yapacağı, bu kişilerin emniyet güçleri ve Türkiye Futbol Federasyonu ile koordineli bir biçimde çalışacakları vurgulandı.


Ayrıca, kuralları ihlal eden taraftarların yüz tanıma sistemiyle tespit edilip, cep telefonlarına gönderilecek mesajla uyarılacakları ifade edildi.


- Kapasitesi 41 bin 903

Vodafone Arena'nın kapasitesi, 41 bin 903 kişi olarak belirlendi.


Dolmabahçe'deki statta 147 loca yer alırken, bu localar bin 847 kişi kapasiteli. Statta locaların yanı sıra 2 bin 150 de VIP koltuk bulunuyor. 


Locaların arka bölümündeki kafeterya, VIP ve yemek alanları da maçların yanı sıra diğer zamanlarda faal olarak kullanılabilecek.


Loca ve VIP koltuk satışından büyük gelir elde edecek Beşiktaş, loca, kafeterya, VIP ve yemek alanlarının işletmesinden de kira alacak.


Bu arada Vodafone Arena'nın açılışıyla, Beşiktaş Kulübünün merkezi Dolmabahçe'deki stat olacak. Akaretler'den idare edilen siyah-beyazlı kulüp, tüm birimleriyle yeni statta inşa edilen kulüp binasına taşınacak.


80 karede Vodafone Arena'nın inşaat süreci!


Vodafone Arena 11 Nisan'da açılıyor!



AA




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Beşiktaş taraftarının büyük bir merakla beklediği Vodafone Arena'nın protokol açılışı bugün yapılacak... İnönü Stadı'nın yerine yapılan Vodafone Arena'nın açılışını saat 16.30'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. 350 milyon liraya malolan Arena dünyanın en iyi statlarından biri olarak gösteriliyor. Türkiye'nin ilk akıllı stadı için 10 milyon doları aşan teknolojik altyapı yatırımı yapıldı.


DENİZİN 3.5 METRE ALTINDA

Deniz seviyesinin 3.5 metre altında bulunan zemin hibrit teknolojisi ile çimlendirildi. Zeminin maliyeti ise 12 milyon lirayı buldu. Arena'nın ses sistemi ise İtalyan bir firma tarafından yapıldı. Statta 184 desibellik yayın yapılabileceği ve gelecek 10 yılın teknolojisinin uygulandığı açıklandı. Güvenlik için ise müthiş bir yatırım yapıldı.


20 MİLYON LİRAYA GÜVENLİK

20 milyon liraya malolan ve yüz tanıma sistemiyle her koltuğun tek tek taranabildiği güvenlik sisteminde 787 kamera kullanıldı. Güvenlik odasında 14 kişi görev yapacak ve kuralları ihlal eden taraftarlar yüz tanıma sistemi ile anında tespit edilebilecek. 41 bin 903 kapasiteli Vodafone Arena'da 147 loca ve 2 bin 150 VIP koltuk bulunuyor. Kulüp binası da stada taşınacak.


ÇOK BEKLEDİK BE ABİ!

Vodafone, Beşiktaşlı taraftarların hasretle beklediği, Türkiye'nin ilk akıllı stadyumu Vodafone Arena'nın açılışını "Çok Bekledik Be Abi!" kampanyasıyla duyurdu. Her saniyesi gerçek taraftar hikâyelerinden oluşan reklam filminde, Beşiktaşlı taraftarların sosyal medyada "Stat Abi" diye hitap ettiği Vodafone Arena'nın açılışına kadar geçen 2,5 yıllık bekleme süreci anlatılıyor.




Takvim


Geri Dön