26 / 04 / 2024

VSB, 15 yılda 3 milyon metrekare peyzaj yaptı!

VSB, 15 yılda 3 milyon metrekare peyzaj yaptı!

Son 15 yılda Türkiye 'nin en prestijli konut ve bina projelerinin peyzaj işlerinde görev aldıklarını ifade eden Baykal Veliağagil, bugüne kadar 3 milyon metrekarelik alanda peyzaj çalışması yaptıklarını kaydetti



Yıllık 1 milyon 200 bin adet saksılı bitki üretim kapasitesine sahip olan VSB, 1985 yılından bu yana faaliyet gösterdiği peyzaj alanında da iddialı. VSB son 15 yılda 3 milyon metrekarelik alanda peyzaj çalışması yaptı. çiçek soğanı ihraç etmek üzere 1968 yılında Antalya 'da kurulan VSB, bugün Yalova 'da 17 bin,  Adana  'da 40 bin, Antalya 'da 160 bin ve İstanbul 'da da 27 bin metrekarelik tesislerinde saksılı süs bitkileri, çiçek soğanı üretimi yaparken, prestijli konut ve binalara peyzaj hizmeti de veriyor. Yıllık 1 milyon 200 bin adet saksılı bitki üretim kapasitesi bulunan VSB, yılda 2 milyon dolarlık çiçek soğanı ihracatı da yapıyor.

Bugün Türkiye genelinde dört farklı alanda üretim yaptıklarını kaydeden VSB Veliağagil Süs Bitkileri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Baykal Veliağagil, 1968 yılında çiçek soğanı ihraç etmek hedefiyle Antalya 'da kurulduklarını hatırlattı. Son 15 yılda Türkiye 'nin en prestijli konut ve bina projelerinin peyzaj işlerinde görev aldıkları bilgisini veren Baykal Veliağagil, 1985 yılında başladıkları peyzaj alanında inşaat sektörünün gelişmesiyle birlikte büyüdüklerini, bugüne kadar 3 milyon metrekareyi aşkın peyzaj işi gerçekleştirdiklerini anlattı. Veliağagil, “İnşaat sektörünün gelişmesi, belediyelerin yeşil alan çalışmalarına önem vermesi, konut projelerinde peyzajın öneminin artması, özellikle Ege ve güneydeki turizm yatırımlarında peyzajın artık olmazsa olmaz hale gelmesi bizim de bu alanda büyümemizi sağladı. Bugün peyzaj alanında ziraat mühendisi ve peyzaj mimarı arkadaşlarımızdan oluşan 18 kişilik ekibimizle hizmet veriyoruz. Kalifiye işçilerimizle birlikte bu alandaki istihdamımız daha da artıyor ” diye konuştu.

Hollanda 'ya çiçek ihracatı

1 milyon 200 bin adet/yıl saksılı bitki üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Veliağagil, dünya çiçekçiliğinin beyni Hollanda 'ya yaptıkları ihracat ile ilgili de bilgi verdi. Baykal Veliağagil, Türkiye 'nin, tüm Avrupa 'dakinden daha fazla endemik bitki türüne sahip olduğuna vurgu yaparak, Hollanda 'ya ağırlıklı olarak kardelen, sıklamen, göl soğanı ve Adıyaman lalesi gibi muhtelif türlerde 14 milyon adet/yıl çiçek soğanı gönderdiklerini söyledi. Türkiye genelinde 85 kişi istihdam ettiklerini dile getiren Baykal Veliağagil, yıl sonunda yüzde 10 büyüme beklediklerini kaydetti.

Veliağagil, “Krizin ardından yaşanan sıkıntıyla geçen yıl hedefler düşüktü. Sabit kurların ithalatı teşvik eden durumu ve iç maliyetlerdeki artış üretim üzerinde fiyat ve adet baskısı oluşturdu. Saksılı bitki sektöründe hedefler üretim yönünden küçüldü. Bu yıl belediye ve süpermarketlerin alımları sektöre bir canlılık getirdi, büyümesine katkıda bulundu. Ayrıca inşaat sektöründeki hareketlilik de peyzaj alımlarını güçlendirdi. Yılsonunda döviz kurunun da etkisiyle yüzde 10 büyüme bekliyoruz ” şeklinde konuştu.

Üretim tesisleriyle ilgili şu bilgileri veren Veliağagil, “1976 'dan sonra Yalova 'daki mevcut tesisimizde de üretme başladık. Buna ek olarak yıllar içinde Adana 'da 40 bin metrekare arazi üzerinde 27 bin metrekare kapalı alanda saksılı süs bitkileri üretimi yapmaya başladık. Antalya 'da 140 bin metrekare açık, 20 bin metrekare kapalı alanda saksılı süs bitkileri üretiyoruz. Yalova 'da da 12 bin metrekare kapalı alan ve 5 bin metrekare çiçek soğanı depomuz var. Ayrıca İstanbul Beykoz 'da 27 bin metrekare arazi ve bin 500 metrekare kapalı alanda peyzaj faaliyeti yapıyoruz ” açıklamasını yaptı.


Geri Dön