26 / 04 / 2024

Wall Street Journal: Türkiye´de AVM sancısı var

Wall Street Journal: Türkiye´de AVM sancısı var

Avrupa´nın en büyük alışveriş merkezi (AVM) yatırımcısı Corio´nun Türkiye´de hayal kırıklığı yaşadığı belirtildi



ABD´nin önde gelen ekonomi gazetesi the Wall Street Journal'da yer alan bir makalede danışmanlık şirketi Green Street´in bir raporuna dayandırılarak, Avrupa´nın en büyük alışveriş merkezi (AVM) yatırımcısı Corio´nun Türkiye´de hayal kırıklığı yaşadığı belirtildi.

Hollandalı şirketin 2005 yılında girdiği Türkiye´de zayıf ekonominin yanı sıra `rekabet, Batılı alışveriş konseptini yerleştirmek, kalabalık pazarlar, küçük esnaf ve pazarlık yapmakta direnen müşteriler´ nedeniyle zorlandığı vurgulandı. Yıl sonuna kadar Türkiye´de satınalamalar dahil 600 milyon Euro yatırım yapacağı hatırlatılan makalede, Green Street´in raporuna göre Corio´nun Türkiye´deki portföyünün 2005-2011 arasında yüzde 15 kayıp yaşayacağı vurgulandı. Fransa, Almanya, İspanya ve Türkiye´de 7 milyar Euro değerinde bir portföye sahip olan Corio´nun, Avrupa´daki büyümesinde Türkiye´nin çekiciliğine kapıldığı da anımsatıldı.

Corio, raporla ilgili yorum yapmadı ancak COO´su Francine Zijlstra, Türkiye´nin potansiyeline güçlü bir şekilde inandıklarını söyledi. "Türkiye gelişen bir pazar. Bir alışveriş merkezi yapıp müşterinin gelmesini beklediğiniz Avrupa bölgesinde değil" diyen Zijlstra, tüketicinin AVM´lere alışacağını, bazen kiracıları da eğitmek zorunluluğu olduğunu söyledi.

Kadınlar için servis

Türkiye´deki 2 projesini iptal ettiği belirtilerek, Zijlstra´nın "Farklı kültürlerin karışımından oluşan Türkiye perakendesinin karmaşıklığından Corio bazı dersler çıkardı. 72 milyonluk ülkenin orta kesimlerinde kadınlar araba kullanmıyor ve erkekler birincil tüketiciler. Kadınların AVM´lere gelmesin sağlayabilmek için servis otobüsleri koyarak ulaşım sağlamaya başladık" şeklindeki değerlendirmesi aktarıldı. Ayrıca, büyük şehirlerin dışındaki bölgelerde kadınların, İstanbul´daki gibi modanın peşine düşmediği, perakendecilerin orada satacakları ürünleri bölge halkına göre ayarlama zorunluluğu yaşadığı belirtildi. Zijlstra, "Unutulmamali ki Türk tüketiciler perakende harcamalarının önemli bir bölümünü pazarlarda" dedi.
Hürriyet


Geri Dön