19 / 04 / 2024

WSJ: Türkiye'de gayrimenkul piyasası zorda, satışlar düştü!

WSJ: Türkiye'de gayrimenkul piyasası zorda, satışlar düştü!

Wall Street Journal gazetesi; Türkiye'deki politik ve ekonomik çalkantının ülkenin ana direklerinden birini yerinden oynatabileceği, daire satışlarının yüzde 33 düşebileceğini yazdı.Türkiye'de gayrimenkul piyasası zorda, satışlar düştü...



Wall Street Journal gazetesi; Türkiye'deki politik ve ekonomik çalkantının ülkenin ana direklerinden birini yerinden oynatabileceği, daire satışlarının yüzde 33 düşebileceğini yazdı.


Türkiye'de yaşanan çalkantılı dönemden en çok etkilenen sektörlerden biri de gayrimenkul piyasası oldu. Amerikan gazetesi Wall Street Journal'da son olarak kaleme alınan bir makalede; Türkiye'deki politik ve ekonomik çalkantının ülkenin ana direklerinden birini yerinden oynatabileceği yazılıyor, o da gayrimenkul piyasasının gelişimi. 


800 milyar dolar katkı 


Makalede, "Geçtiğimiz on yıl boyunca, inşaat mühendisleri rekor hızda evler, ofisler, alışveriş merkezleri inşa ettiler. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası İntes verilerine göre, gayrimenkul sanayii 2002'den bu yana ülke ekonomisine 800 milyar dolar katkı sağladı. Fakat, geçtiğimiz yıl Türk lirasında yaşanan keskin düşüş, faizlerin yükselişi; büyüme motorunu tehdit ediyor. Yatırımcılar aynı zamanda 16 aylık seçim dönemi boyunca konut almak konusunda isteksizler. Bu da gelecek 10 yıllık dönem boyunca Türkiye'nin gidişatını ve piyasasını etkileyecek" ifadeleri yer alıyor. 


Mortgage faizi arttı 


Amerikan gazetesindeki makalede; şimdiden apartman satışlarının durgunluk sürecine girdiğine dikkat çekiliyor; çünkü müşterilerin mortgage kredilerine ödedikleri faiz oranlarında yükseldiğine işaret ediliyor. Mayıs 2013'de rekor düşük seviyede ortalama yüzde 7,4 olarak gerçekleşen faiz oranları, şu anda yüzde 14'e yükseldi. 


Bu arada; Emlak Konut GYO, Ocak ayında konut satışlarının geçtiğimiz aya göre yüzde 39 düştüğünü açıkladı. Analistler gayrimenkul satışlarının 10.000 adet civarında olacağını tahmin ediyorlar. Bu rakam, geçtiğimiz yıl 15.175 olarak kayıtlara geçmişti. 


Türkiye'de Yeniçağ 



Geri Dön