28 / 03 / 2024

Y jenerasyonu ofiste 'yeşil konfor' istiyor!

 Y jenerasyonu ofiste 'yeşil konfor' istiyor!

Yüksek donanımlı çalışanların ofis tercihi değişiyor. Küresel ısınmanın olumsuzlarıyla birlikte çevreye yönelik artan farkındalık, gayrimenkul pazarında yeşil bina olarak adlandırılan çevre dostu yapıları öne çıkarıyor.



Dünyada küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarıyla birlikte kamuoyunda çevreye yönelik artan farkındalık, gayrimenkul pazarında yeşil bina olarak adlandırılan çevre dostu yapıları da beraberinde getirdi. 


Konut, otel, AVM veya ofislerin çevreye karşı zararlı etkilerinin en aza indirilirken, aynı zamanda dünyada kıt olan enerji kaynaklarının da daha tasarruflu kullanılmağına yönelik konumlandırılması, yeşil binaların bir trend olarak dünyaya yayılmasına neden oldu. 


Yeşil bina danışmanlık şirketi Altensis'in kurucu ortağı Emre Ilıcalı, "Dünyada yapüan araştırmalara göre çalışma koşulları ve konforu ile çalışan performansı ve işe bağlılık arasında pozitif bir korelasyon olduğu ortaya konulmuştur. Çevre dostu binaların beraberinde getirdiği pozitif etkiler sonucunda, çalışan verimliliğindeki artış, işe devamsızlık sürelerinin azalması, işten ayrılmaların azalması gibi konularda oluşacak iyileşmelerin getireceği ekonomik fayda aslında buzdağının su altındaki yüzüdür" diye konuştu. 


Sağlık, konfor talebi var


Ilıcalı, "Y jenerasyonunun iş hayatına girmesiyle, firmaların kendi çalışanlarına sundukları çalışma ortamlarının karakterleri öngörülemeyen bir şekilde değişiyor. Özellikle ofis projelerindeki yüksek donanımlı çalışan tipinin, sağlık ve konfor gibi öğelere olan farkındalığı oldukça yüksek. Daha ferah, daha temiz, termal konfor öğelerine sahip, daha aydınlık mekanlarda çalışmak istiyorlar. Bu mekanlarda çalışanların üretkenlikleri de artıyor. Bir ofis işletmesinde toplam giderler içerisinde en yüksek payı yaklaşık yüzde 90'la personel giderlerinin aldığı düşünüldüğünde, bu alanda yapılacak en ufak bir iyileştirmenin katkısının çok büyük olacağı öngörülebiliyor" dedi.


"Yeşil ofis binasının çalışan verimliliği yanı sıra işletme verimliliği açısından da faydaları bulunuyor. 


Yeşil bina değerlendirme sistemlerine göre, yeşil binalarda ortalamada %20 -30 a varan enerji giderlerinde azalış, % 30-40 civarında su verimliliği, yine % 20 civarında operasyonel bakım onarım masraflarında azalış hedefleniyor" şeklinde konuşan Emre Ilıcalı, bu sonuçların sağlıklı bir şekilde rakamsal olarak ortaya konulmasının, yeşil bina yatırımlarının zaten oldukça düşük olan geri dönüş sürelerini daha da azaltarak, yeşil bina hedefini ofis binalarında olmazsa olmazlardan biri haline getireceğini açıkladı. 



Dünya





Geri Dön