27 / 04 / 2024

Ya konut satışı patlayacak ya harca fahiş zam gelecek!

Ya konut satışı patlayacak ya harca fahiş zam gelecek!

2014 ’te tapu harçlarından bütçeye sağlanacak gelirde yüzde 41 artış öngörülüyor. Buna göre, ya konut piyasası çok hareketli olacak ya da tapu harcına yüksek zam gelecek.




2014 yılı bütçe tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanırken, bütçe gelir cetvelinde yer alan rakamlar ilginç detaylar ortaya koydu. 2014 bütçesinde yer alan ‘tapu harçları’ kaleminde öngörülen artışa göre, 2014 yılında ya konut alım-satımı patlayacak ya da tapu harçlarına yüksek zamlar geliyor.


Önümüzdeki yıl tapu harçlarından bütçeye sağlanacak gelirde, bu yılın başlangıç ödeneğine göre yüzde 41 artış öngörülüyor. Buna göre hükümet 2014’te ya gayrimenkul piyasasında olağanüstü bir hareket olacağını öngörüyor ya da tapu harçlarına yüksek oranlı zam yapılacak. Bu yıl bütçede 5 milyar 994 milyon liralık başlangıç gelir hedefiyle yola çıkılan tapu harçları, 2014 bütçesinde 8 milyar 364 milyon lira öngörüldü.


Denetim artacak


Geçen yıl binde 16.5 oranında uygulanan tapu harcı, 22 Eylül 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile 3.5 puan artırılarak aynı tarihten itibaren binde 20’ye yükseltilmişti. Bu artışla tapu harçlarından elde edilen gelir artışı da, ilk 6 ayda yüzde 40’ı geçmişti.


Ayrıca Maliye Bakanlığı’nın özellikle müteahhitlik sektörüne dönük denetimlerini artırmasıyla, gayrimenkul satış bedelinin gerçek satış bedelinden düşük gösterilmesinin önüne geçeceği, böylece gelirin artacağı tahminleri de yapılıyor. Bu yorum özellikle Maliye’nin konut kredilerinden yola çıkarak konutun gerçek değerini bularak yüksek tutarlı cezalar kesmesine dayandırılıyor.


Toplam harçta artış


Bir diğer yandan konut alım fiyatlarının artacağı, böylelikle harçlardan sağlanacak gelirin de artacağı yorumları yapılıyor. Buna göre birim metrekare değerlerinin artmasıyla konut alım satım fiyatlarının yükseleceği ve böylece harçlardan sağlanan gelirin de artacağı varsayılıyor.


Toplam harçlarda bu yılın başlangıç hedefine göre 2014’te yüzde 32.7 oranında artış olacağı tahmin ediliyor. Bu hedeflere göre toplam harçlardan elde edilecek gelirin yüzde 55’i tapu harçlarından sağlanacak.


6.2 milyon kişinin 1 kez yurtdışına çıkması şart!


2014 bütçesi Yurtdışı Çıkış Harcı’nda da yüzde 36.8 oranında gelir artışı öngörüyor. Buna göre halen 15 TL olarak uygulanan yurtdışı çıkış harcının zamlanmaması için herkesin 1 kez yurtdışına gittiği varsayılacak olarsa, 2014’te 6 milyon 200 bin vatandaşın yurtdışına çıkış yapması gerek. Aksi halde hükümetin söz konusu gelir hedefini tutturabilmek için harç tutarının artırmaktan başka yolu kalmayacak.



Konut satışları ‘ipotekle’ artıyor


Türkiye genelinde yılın 9 ayında toplam 862 bin 154 konut el değiştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı Konut Satış İstatistikleri’ne göre yılın 3. çeyreğinde 293 bin 318 konut satış sonucu el değiştirdi.


Bu rakam yılın ilk çeyreğinde 273 bin 826, ikinci çeyrekte ise 295 bin 10 olarak gerçekleşmişti.


TÜİK’in bu yıl açıkladığı verileri Türkiye geneline yayması ve ipotekli satışları da eklemesiyle, rakamlar katlanıyor.


İpotekli satışlar


2012 yılının toplamında 431 bin 485 konut satılırken, bu yıl son çeyrek verileri henüz açıklanmadan rakamlar iki kat arttı


Yılın 3. çeyreğinde ipotekli konut satışları ise 115 bin 416 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 39.3’e indi. Bu oran ilk çeyrekte yüzde 42.2, ikinci çeyrekte yüzde 44 olarak gerçekleşmişti. Diğer satış türleri toplamında ise 177 bin 902 konut el değiştirdi.


Gülümhan Gülten/Vatan



Geri Dön