28 / 03 / 2024

Yabancı fonlar Türkiye’de gayrimenkul yatırımına geliyor!

Yabancı fonlar Türkiye’de gayrimenkul yatırımına geliyor!

MIPIM’de atağa geçen Türk şehirlerini, firmalar takip etti. Yeni projelerini satışa çıkaran firmalar, fonların ilgisini çekti. Firmalar fuardan yatırım, satın alma teklifleri ve ödüllerle döndü.



Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM’e Türkiye, İstanbul Çadırı ve şehirlerin katılımıyla damgasını vururken, firmalar da bireysel katılımlarıyla dikkati çekti. İstanbul’un yatırımlarının ve Türk firmalarının bir arada tanıtılması, uzun süredir inşaat firmalarının beklentisiydi, bu yıl bu beklentinin karşılanmasıyla firmalar fuardan memnun ayrıldı. “Bu zamana kadar fuarda misafir gibiydik, ilk kez ağırlığımızı koyduk” diyen sektör temsilcileri, önümüzdeki yıl düzenlenecek fuara daha etkili bir şekilde katılmanın planlarını şimdiden yaptı. 

 

Daha etkili olmalı

 

Fuara katılanlar İstanbul’un potansiyelinin daha yüksek olduğunu, önümüzdeki yıllarda daha da güçlü katılımla fuarda yer alınması gerektiğine dikkati çekti. 

 

İstanbul Ticaret Odası’nın açtığı 300 metrekarelik İstanbul Çadırı’nın yerini koruması ve büyütülmesi üzerine talepler dile getirilirken, İstanbul maketinde yer almayan firmalar da rezervasyonlarını yapmaya başladı. Firmalar, makette projelerinin yer almasını isterken, Fikirtepeli firmalar da önümüzdeki yıl, büyük bir maketle yer almak istiyor.

 

Fuarda, Türk firmalarına fonların ilgisi de dikkati çekti. Sergilenen projelere fonlardan talep gelirken, ikili görüşmelerde Türkiye’de ya da üçüncü ülkelerde yatırım teklifleri yapıldı.

 

 

Nef New York en iyi proje oldu

 

MIPIM kapsamında dağıtılan Architectural Review Future Projects Ödülü’nü Nef’in New York projesi aldı. Proje, “Yüksek Katlı Binalar” kategorisinde “En İyi Proje” ödülüne layık görüldü. Perkins and Will ile ortak yürütülen projeye, 210 milyon dolar yatırım yapılacak. Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, “New York projesi, Foldhome konseptiyle markamızı yurt dışına çıkarma hedefiyle geliştirdiğimiz ilk projemiz” dedi. MIPIM kapsamında yatırımcılar konferansına sponsor olduklarını anlatan Erden Timur, “Burada 40 yatırımcı fon ile buluştuk. Fonlar arasında Singapur, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda gibi devlet varlıkları yöneten fonlar var. Bizim için en verimli fuar oldu. MIPIM’e şimdiye kadar hep katıldık ve bunların meyvelerini toplamaya başladık” diye konuştu. Erden, Frankfurt’ta proje geliştirmek için ülkenin en büyük 5 müteahhitinden birisinden teklif aldıklarını anlatarak, “Onlar bize bir proje getirdiler. Burada konut projesi hayata geçirilecek. Önceden ofis bölgesi olarak belirlenen bir alandı. Almanya büyümesi durduğu için ofis alanları konuta dönüşüyor”  dedi.

 

Kartal projesi fuarda

 

DKY İnşaat, temellerini MIPIM Fuarı’nda attığı Kartal projesini yine ilk kez MIPIM’de görücüye çıkardı. Geçen yıl Metro Cash&Carry’nin yöneticileriyle anlaşmasını tamamladıkları Kartal arazisinin üzerinde yükselecek proje, MIPIM’de yüzünü gösterdi. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, arsanın Fiba Holding’e ait yüzde 38’ini kendilerinin satın aldığını, Metro’ya ait yüzde 62 için de anlaşma sağladıklarını söyledi. 

 

DKY Kartal projesi için 220 milyon dolar yatırım yapacaklarını belirten Dumankaya, “Projede 6 blokta 327 konut olacak. 20 bin metrekare ofis alanı bulunacak. Ön talep toplamaya da başladık” dedi. Ali Dumankaya, Kağıthane’deki Beşler Sucuk fabrikasına ait arazide geliştirecekleri projede de 200 konut olacağını söyledi. 

 

Fikirtepe Platformu

 

İSTANBUL’UN kentsel dönüşüm bölgesi Fikirtepe’de ‘Yenitepe İstanbul’ adındaki projeyi inşa eden Nuhoğlu İnşaat, Fikirtepe’den fuara katılan tek firmaydı. Nuhoğlu İnşaat’ın Başkanı Ali Nuhoğlu, gelecek yıl Fikirtepe’deki firmaların birleşerek etkili bir tanıtım yapmak istediğini söyledi. Fikirtepe’deki dönüşümle ilgili geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ile görüştüklerini belirten Nuhoğlu, şöyle konuştu: “Ankara’dan sonra İstanbul’da da toplantı yaptık ve bir platform kurmaya karar verdik. Nuhoğlu, Teknik Yapı, Emay, Anka Yapı, Baysaş, Vartaş, Haldız, Selimoğlu ve Pana Grup platforma katıldı. Bakanlık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi de sürece dahil oldu. Bölgede geç de olsa master plan yapılmasını, Fikirtepe’nin yurt içi ve yurt dışında tanıtılmasını sağlayacağız.” 

 

Ofis satın alıyorlar

 

ARTAŞ, Aydınlı ve Invest ortaklığında inşa edilen Vadistanbul da fuarda yerini alan projelerin arasındaydı. Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, fonların projenin ofislerine satın almak ve kiralamak üzere ilgi gösterdiğini söyledi. Çetinsaya, 20 bin metrekarelik ofis satışı için fuarda görüşme yaptıklarını belirtti. Türkiye’den bir iletişim şirketinin Vadistanbul’dan ofis yeri aldığını açıklayan Çetinsaya, bu satın almayla Vadistanbul’da 300 bin metrekarelik ofis alanının neredeyse yarısını satmış olduklarını kaydetti.



Meltem Kara / Vatan





Geri Dön