26 / 04 / 2024

Yabancı gayrimenkul yatırımcısı Türkiye'den vazgeçmiyor!

Yabancı gayrimenkul yatırımcısı Türkiye'den vazgeçmiyor!

Son dönemde yaşanan terör olaylarına rağmen yabancı yatırımcı Türkiye’den vazgeçmiyor. Son 3 ayda otomotiv başta olmak üzere turizm, inşaat, ulaşım gibi sektörlerden birçok firma Türkiye’de milyar doları bulan yatırım kararı aldı.



Son dönemde yaşanan terör olaylarına rağmen yabancı yatırımcı Türkiye’den vazgeçmiyor. Son 3 ayda otomotiv başta olmak üzere turizm, inşaat, ulaşım gibi sektörlerden birçok firma Türkiye’de milyar doları bulan yatırım kararı aldı.


Türkiye yabancı yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor. Son dönemlerde yaşanan terör saldırılarına rağmen birçok yabancı menşeli firma Türkiye’den vazgeçmedi. Yabancı yatırımcılar son 3 ayda Türkiye’de otomotiv başta olmak üzere, turizm, inşaat, ulaşım gibi kritik sektörlerde milyar dolarlık yatırımlar yapma kararı verdi. Sadece dün iki yabancı firma Türkiye’de yatırım için kolları sıvadı. 4 milyar Euro cirosu ile dünyanın en büyük ilaç üreticilerinden Fransız Servier, Batı Avrupa’daki üretiminin bir bölümünü Türkiye’ye taşıma kararı aldı. Ayrıca Rheinmetall, Türkiye’de tekerlekli araçlar için ikinci bir ortak girişim kurmaya hazırlandığını kamuoyuna duyurdu. Füze savunma sistemleri üreticisi MBDA’nın CEO’su Antoine Bouvier de hava savunma alanında olası işbirliği konusunda Türkiye ile görüşmelere tekrar başladığını açıkladı.


DÜNYA DEVLERİ SIRAYA GİRDİ


Son 3 ayda Türkiye’de yatırım yapma kararı alan firmalar arasında dünya devleri de yer aldı. Japon otomotiv üreticisi Toyota, Sakarya’daki fabrikasına 350 milyon Euro’nun üzerinde yatırımla yeni bir modelin üretimine başlayacağını açıkladı. Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier, Türkiye’de demiryolu projelerine yerli ortak olarak Bozankaya ile birlikte katılacak ve yüksek hızlı tren üretimine yönelik teknoloji transferi için 100 milyon dolar yatırım yapacak. Mercedes-Benz Türk Aksaray’daki fabrikasındaki üretim kapasitesini 113 milyon Euro’luk yatırımla ikiye katlayacak. Yapılan yatırımla beraber toplam üretim kapasitesini yıllık 17 binden 34 bin adede çıkaran fabrika,  bin 200 kişilik yeni istihdam yaratacak.  Koreli Hyundai de Türkiye’de küçük SUV üretmek için düğmeye bastı. Hyundai Assan 150 milyon dolarlık yatırımla yeni SUV modelini üretecek. Almanya’da gerçekleştirdiği nitelikli konut projeleriyle tanınan HOMES firması, Çeşme’deki 30 milyon Euro’luk ilk yatırımının ardından yeni yatırımlar için düğmeye bastı. HOMES, Türkiye’de gayrimenkul sektörüne 200 milyon Euro yatırım yapmayı Körfez ülkelerinin büyük turizm yatırımcılarından biri olan Katar menşeili Retaj Group, Türkiye’ye 700 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara’daki terör saldırısının yaşandığı noktaya karanfil bırakmasının ardından Atatürk Bulvarı’ndaki esnafları ziyaret etti. Başbakan Davutoğlu’na, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, eski TBMM Başkanı ve AK Parti  Ankara  Milletvekili Cemil Çiçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,  TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de eşlik etti. Esnaflara geçmiş olsun dileklerini ileten Başbakan Davutoğlu, esnafları ziyaret ettikten sonra TESK Genel Merkezi’ne geçti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, TESK’te yaptığı konuşmada, “Hükümeti kurduktan sonra ilan ettiğimiz 3 aylık vaadlerimizin yüzde 85’ini şu anda gerçekleştirmiş durumdayız. Söz verdik mi bunun gereğini yapıyoruz” dedi. Davutoğlu şunları söyledi: “Esnafa 30 bin liralık faizsiz krediye çok ciddi talep oldu. Aynı şekilde genç esnafa 100 bin liraya kadar ve yüzde 85 kefalet imkanı tanıdık. Unutulmaya yüz tutmuş sanatkarlar için faizsiz kredi imkanı veriyoruz. Emekli olduktan sonra çalışan esnaftan yüzde 15 Bağ-Kur kesintisini kaldırdık. Bu net olarak esnafımıza yüzde 15’lik bir katkı anlamına gelir. Basit usülde vergilendirmiş esnafta da 8 bin liraya kadar kazanca vergi istisnası getirdik. Aynı şekilde 10 işçi çalıştıran esnafa da sigorta primi indirimi ve iş kuran genç esnafa 3 yıl gelir vergisi muafiyeti imkanları sunduk.”


Star



Geri Dön