20 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcılar Türkiye'ye 1.6 milyar dolarla girdi!

Yabancı yatırımcılar Türkiye'ye 1.6 milyar dolarla girdi!

Yabancı yatırımcı Türkiye piyasasını hareketlendirmeye devam ediyor. Yatırımcılar 20-27 Mart arasında Türkiye piyasalarına 1.6 milyar dolarlık giriş yaptı. İlginin devam etmesi bekleniyor.



Doların küresel piyasalardaki yükselişini gözardı ederek Türkiye'de kur üzerinden kriz algısı yaratmaya çalışanların hevesleri yine kursağında kaldı. "3 liraya koşuyor" manşetleri ile vatandaşın dolar almasını tetikleme çabası bir kez daha karşılık bulmazken, "Türkiye'den kaçıyorlar" denilen yabancılar da, son bir yılın rekor alımını gerçekleştirip, "buradayız" mesajını verdi.


10 AYIN EN YÜKSEK ALIMI 

Yabancı yatırımcılar 20-27 Mart tarihleri arasındaki haftada hisse senedi, tahvil-bono ve repo piyasası yoluyla Türkiye'ye 1.6 milyar dolarlık net giriş gerçekleştirdi. Tahvil-bono piyasasındaki 1 milyar 52 milyon dolarlık alım, son 10 ayın en yüksek girişine işaret etti. Yabancılar bir haftada, 5 haftalık satışları kadar geri alım yaparken, hisse senedi piyasasına iki haftada gerçekleşen giriş 305 milyon dolara ulaştı. 


MERKEZ FAİZ İNDİREBİLİR 

Amerika'da cuma günü açıklanan ve 15 ayın en düşük artışını gösteren tarım dışı istihdam verisinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) haziranda beklenen faiz artırımını erteleyebileceğine işaret ediliyor. Enflasyon mart ayında, gıda kaynaklı yükselişini sürdürürken, çekirdek enflasyonun 15 ayın en düşük seviyesine gerilemesi, bu göstergedeki düşüş trendinin nisan ayında başlayacağına dair beklentileri güçlendirdi. ABD'de faiz artırımlarının ertelenmesi ve içeride de enflasyonda düşüş trendinin başlaması, Merkez Bankası'nın 22 Nisan'da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine gitmesini sağlayabilir. Yabancı girişinin hızlanması da Merkez Bankası'nın elini güçlendirken, döviz satım ihale tutarının 30 milyon dolara indirilmesi, olumlu beklentileri artırdı. Yabancı yatırımcıların borsada özellikle banka hisselerini alması, faiz indirim beklentilerinin de fiyatlanmaya başlandığının göstergesi oldu. 


Sabah


Geri Dön