27 / 04 / 2024

Yabancılar 2,9 milyar TL'lik yatırım için teşvik aldı!

Yabancılar 2,9 milyar TL'lik yatırım için teşvik aldı!

Yabancılar yılın ilk 5 ayında yeni teşvik paketi kapsamında 2.9 milyar liralık yeni yatırım için teşvik aldı. İki büyük enerji projesi çıktığında rakam 535 milyona geriliyor. Enerji dışında en büyük yatırım 18.3 milyon TL milyar lira...



Yabancı yatırımcılar bu yılın ilk 5 ayında tevsi, modernizasyon, entegrasyon dışında yeni yatırım için 2.9 milyar liralık yatırım karşılığı teşvik aldı. Bu yeni teşvik paketinin yürürlüğe girmediği 2012'nin ilk 5 ayma göre yüzde 107'lik artış anlamına geliyor. Rakamın yüksekliği ise enerji sektöründen kaynaklanıyor. 


Geçtiğimiz yıl yabancıların yeni yatırım için aldığı teşvik tutarı 1.4 milyar lira seviyesindeydi. Ekonomi Bakanlığı'nın en son mayıs ayma kadar olanları açıkladığı şirket bazında teşvik verilerine göre yabancı yatırımcılar yeni yatırımlarda tercihlerini enerji sektöründen yana kullanıyor. 2013'ün ilk 5 ayındaki 2.9 milyar liralık teşviğin 2 milyar 450 milyon lirası iki büyük enerji projesinden kaynaklanıyor. Ocak ayında Cengiz-Özaltın Ortaklığı'nın yabancı ortaklı projesi Toplam 5.6 milyar TL Yabancıların Ocak Mayıs döneminde teşvikten yararlandığı toplam tutar ise 5.6 milyar TL oldu. 


Bingöl Kalehan Hidroelektrik Santralı, 1 milyar 50 milyon liralık yatırım için teşvik aldı. Mart ayında da Türk şirketi MetCap Enerji Yatırım'ın ABD'li General Electric'le işbirliğiyle yaptığı Karaman'daki hidroelektrik ve termik santral projesi adına Kornet 1.4 milyar liralık yatırım için teşvik belgesi aldı. îki büyük enerji projesi teşviklerin dışında tutulduğunda yapılan teşvik başvurusu 535 milyon liraya geriliyor. 

Benzeri durum 2012'de de yaşandı. Akkök ve Çek Cez'in ortak olduğu Egemer Enerji'yle Alman ortaklı EnerjiSA'nın Adana'daki projeleri çıkartıldığında rakam 297 milyon liraya düşüyor. Artış oranı da yüzde 80'e iniyor. 


ENERJİ HARİÇ EN BÜYÜĞÜ DONDURMA 

Adet bazında toplam yatırım sayısı 2012'nin ilk 5 ayından 2013'ün aynı dönemine göre 7 adet arttı. 2012'nin ilk 5 ayında yabancılar 39 adet yeni yatırım için teşvik aldı. Rakam 2013'ün aynı döneminde 46 oldu. 2013'te enerji sektörü dışında yabancıların en büyük yeni yatırım teşvik tutarı 18.3 milyon lira oldu. Yabancı fonların ortak olduğu Ülker Golfun üreticisi Natura Gıda, Maraş'ta dondurma yatırımı için nisan ayında teşvik aldı. İkinci en büyük yatırım ise Koreli Hvvaseung'un 3.7 milyonluk otomotiv yatırımı oldu. 


11 AYDA 114 YENİ YATIRIM BAŞVURUSU 

Yeni teşvik paketinin yürürlüğe girdiği 20 Haziran 2012'den şirket bazında verilerin olduğu son ay olan mayısa kadar 11 aylık sürede toplam 114 adet tamamen yeni yabancı yatırım için teşvik alındı. 

Yabancıların yeni yatırımlarla birlikte tevsi, modernizasyon ve entegrasyon için aynı dönemde toplam aldığı teşvik sayısı 263 oldu. Yabancılar teşvik başvurularının yaklaşık yüzde 40'ını yeni yatırım için yaptı. Aynı dönemde yerli yatırımcılarla birlikte toplam 2 bin 793 yeni yatırım için teşvikten alındı.


Seçkin Ürey/Habertürk Gazetesi


Geri Dön