26 / 04 / 2024

Yabancılar ev alabilir mi?

Yabancılar ev alabilir mi?

Yabancıların Türkiye'de ev veya arazi gibi taşınmaz mal edinimine ilişkin kanun ve yönetmelikler bulunuyor. Peki, yabancılar ev alabilir mi? Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye'den taşınmaz alma koşulları nelerdir?



Yabancılar ev alabilir mi?

Yabancıların Türkiye'de ev veya arazi gibi taşınmaz mal edinimine ilişkin kanun ve yönetmelikler bulunuyor. Tapu Kanunu kapsamında yer alan yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartının terkedilmesi ile, yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmesi kolaylaştı.


Peki, yabancılar ev alabilir mi? Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye'den taşınmaz alma koşulları nelerdir?


Yabancıların taşınmaz ve sınırlı ayni hak ediniminin mümkün olup olmadığı konusunda Türkiye Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarından veya Türkiye’deki temsilciliklerinden bilgi alması gerekiyor.


Herhangi bir sorunun olmaması halinde yabancılar Türkiye'den taşınmaz alabiliyor. Ancak yabancıların taşınmaz mal edinimi için kanuni sınırlamalara ve şartlara uymaları gerekiyor. 


Yabancılar nasıl ev alır?

Yabancı uyrukluların tapu işlemleri ile ilgili pratik bilgiler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sayfasında açıklanıyor. 


Buna göre yabancı uyruklu gerçek kişilerin taşınmaz edinimleri için ilgili tapu sicil müdürlüklerine başvurularında:

-Kimlik belgelerini veya pasaportlarını,

-Taşınmaz edinimleri ikamet iznine tabi yabancıların ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkerelerini,

-Yurt dışından verilen vekaletnameler esas alınarak vekaleten işlem yaptırmaları halinde, tercümeleriyle beraber vekaletnamelerin aslını veya onaylanmış bir örneğini beraberlerinde bulundurmaları gerekiyor.


B. Satış sözleşmeleri yapılmadan önce, taşınmazın sınırlı ayni haklarla kayıtlı olup olmadığı, ipotekli veya satışına engel herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar ilgili Tapu Dairesinden kontrol edilmelidir.


C. Ülkemizde mülk almak isteyen yabancıların,


- İlgilisi olduğunu kanıtlaması kaydıyla Tapu Sicil Müdürlüklerinde bahse konu taşınmaz hakkında bilgi edinmeden hukuki bağlayıcılığı olan sözleşmeleri imzalamamaları ve ödeme yapmamaları,


-Satıcı şahıs veya firmalar hakkında araştırma yapmadan işlemlerini başlatmamaları, ciddi ve güvenilir olduklarını ispat edemeyen şahıs veya firmalar ile çalışmamaları uygun olacaktır.


Alım-Satım konusunda herhangi bir anlaşmazlık çıkması halinde, keyfiyetin yargıya taşınması ve Türk mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Türk Dışişleri Bakanlığı ve dış temsilciliklerinin yargı sürecine müdahil olmaları mümkün değildir.



Yabancıların taşınmaz edinimi 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön