23 / 04 / 2024

Yabancılar için emlak vergisi!

Yabancılar için emlak vergisi!

Bilindiği üzere, yabancılar mütekabiliyet olarak da bilinen "karşılıklılık" ilkesi gözetilerek Türkiye'den mülk sahibi olabiliyor. Peki yabancılar için emlak vergisi muafiyeti var mıdır? İşte sorularınızın yanıtı...



Yabancılar için emlak vergisi!

Bilindiği üzere, yabancılar mütekabiliyet olarak da bilinen "karşılıklılık" ilkesi gözetilerek Türkiye'den mülk sahibi olabiliyor.


Eğer, yabancı kimsenin ülkesi ile yapılmış bir karşılıklılık anlaşması bulunmuyorsa, kişi Türkiye'den mülk sahibi olamıyor. 


Bugün, Türkiye'nin birçok ülke ile karşılıklılık anlaşması bulunuyor. Böylece yabancı ülkelerin vatandaşları ülkemizde gayrimenkul sahibi olabilirken, Türk vatandaşlarımız da anlaşmanın yapıldığı ülkelerde gayrimenkul sahibi oluyor.


6302 sayılı Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun kapsamında yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmelerine yönelik yasal haklarına ilişkin esaslara yer veriliyor.


Kanuna göre yabancılar da Türkler ile aynı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Buna göre yabancılar için emlak vergisi muafiyeti bulunmuyor.


Ancak Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan binalar ile elçilerin ikametine mahsus binalar ve bunların müştemilatı (Karşılıklı olmak şartiyle) ve merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye'deki temsilciliklerine ait binalar emlak vergisinden muaf tutuluyor.




Mütekabiliyet anlaşması olan ülkeler listesi!





Geri Dön