26 / 04 / 2024

Yabancılar Türkiye'de ev alabilir mi?

Yabancılar Türkiye'de ev alabilir mi?

Yabancılar Türkiye'de ev alabilir mi? Yasal sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşları Türkiye'den nasıl ev alır?



Yabancılar Türkiye'de ev alabilir mi?

Tapu Kanunu gereğince yabancılar, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmazları satın alabiliyor. Bu durum, kanunda 35. maddede açıklanıyor.


Kanun gereğince, yasal sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.


Ancak yabancıların edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu ve kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçemiyor.


Yabancılar Türkiye'den nasıl ev alabilir?

Yabancıların Türkiye'deki tapu işlemleri için öncelikle, taşınmazın maliki ile ön başvuru yapmaları gerekiyor. Ön başvurular genellikle öğle tatilinden önce, Tapu Müdürlüğü’nde sıra numarası alınarak yapılıyor.


Tapu için gerekli belgeler:

a)Taşınmazın Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi,


b)Kimlik belgesi veya pasaport (Gerektiğinde tercümesi ile birlikte),


c) İlgili Belediyeden, taşınmazın ''Emlak Beyan Değeri Belgesi''nin alınması,


d)Binalar için (konut, işyeri… vb.) zorunlu deprem sigortası poliçesi,


e)Satıcının 1 adet, alıcının 2 adet fotoğrafı (son 6 ay içinde, 6x4 ebadında).


f) Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman ile iki tanık,


g)Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği.




Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinimi rehberi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön