16 / 04 / 2024

Yabancılar Türkiye'deki yatırımlarına hız verdi!

Yabancılar Türkiye'deki yatırımlarına hız verdi!

Türkiye’den yıllık 4 milyar dolarlık hazır giyim ithalatı yapan Nike, Adidas, Mango, Tommy Hilfiger ve H&M gibi 15 global firmanın temsilcisi, planlarında değişikliğe gitmedikleri, Türkiye’ye güvendikleri mesajını verdi.



İstanbul Hazırgiyim İhracatçıları Birliği (İHKİB), uluslararası pazarlarda oluşturulmak istenen olumsuz Türkiye algısını kırmak için harekete geçti. Türkiye’den yılda yaklaşık 4 milyar dolar alım yapan Nike, Adidas, Mango ve H&M gibi 15 global firmanın temsilcisi İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da buluştu.


Temsilciler, “Birlikte Daha Güçlüyüz” başlıklı toplantıda, Türkiye’ye güvendikleri, planlamalarında herhangi bir değişiklik olmadığı mesajını verdi. “Güçlü bir şekilde yine aynı masa etrafındayız ve el ele verip Türkiye ekonomisinin parlayan yıldızı hazır giyim sektörünün geleceğini kurguluyoruz” diyen Hikmet Tanrıverdi, yatırımlarına ara vermeden hatta yeni yatırımlar planlayarak güçlerini ortaya koyacaklarını bildirdi. İhracatın 2016’nın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 artarak 10 milyar doları bulduğunu bildiren Tanrıverdi, yıl sonu itibarıyla bu rakamı 18 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. 


Faizi düşürür gibi yaptılar


Rusya ile Türkiye arasındaki ticarette Ruble kullanımının ticareti katlayacağını ifade eden Tanrıverdi, bankaların kredi geri çağırmasına ve oranları düşürmesine ilişkin soruya karşılık, bankaların kredi faizlerini düşürür gibi yaptığını söyledi. Sektörde kredi geri çağırma sorunu olmadığını dile getiren Tanrıverdi, “Her ne kadar kredi geri çağırma olmasa da yeni kredilerde birtakım teminatlandırma zorlukları yaşanıyor. Bu noktada herhalde bankalarla bir daha görüşmek gerekecek” diye konuştu. Tanrıverdi de Kurban Bayramı tatilini uzatılmasına karşı çıkarak, “Başına, sonuna eklemelerle 12-13 günlük bir tatili üretim yaptığınız firmaya anlatamazsınız. Bu ihracat açısından iyi olmuyor” dedi.


‘Birlikte daha güçlüyüz’ dediler


Türkiye’den yılda 4 milyar dolar alım yapan Nike, Adidas, Mango ve H&M gibi 15 global firmanın temsilcisi, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin ev sahipliğinde bir araya geldi. Tanrıverdi, “Uluslararası iş ortaklarımızla çok daha güçlüyüz. Taahhütlerimizi kesintisiz yerine getiriyoruz. Alım yapan firmalarımız Türkiye stratejisinde en ufak bir değişiklik olmadığını belirtti” dedi.


Vatan




Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye’den yıllık 4 milyar dolarlık hazır giyim ithalatı yapan Nike, Adidas, Mango ve H&M gibi 15 global firmanın temsilcisi Türkiye’ye güvendikleri ve planlamalarında herhangi bir değişiklik olmadığı mesajını verdi.


Şirket temsilcileri dün İstanbul Hazırgiyim İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin ev sahipliğinde bir araya geldi. Hikmet Tanrıverdi, dünyanın en önemli üreticilerinden olan Türk hazır giyim sektörünün alım gruplarıyla birlikte çok daha güçlü olduğunun altını çizerek, işbirliklerini her platformda zenginleştireceklerini söyledi.


4 MİLYAR $’LIK ALIM


Yaklaşık 4 milyar dolarlık alım yapan küresel grupların Türk hazırgiyim endüstrisi için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu belirten Tanrıverdi, Türkiye’nin 17 milyar dolar ihracatla dünyanın yedinci, AB’nin ise üçüncü büyük tedarikçisi konumunda bulunduğunu vurguladı.


Tanrıverdi, küresel pazarlardaki sıkıntılara rağmen 2016’nın 7 aylık bölümünde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 artış ihracat artışı gerçekleştirdiklerini, yükseliş trendinin Ağustosun ilk yarısında da devam ettiğini belirtti. 7 ayda 10 milyar doları bulan ihracatın yıl sonunda 18 milyar dolara ulaşacağını söyleyen Tanrıverdi, rakamların yüzlerini güldürdüğünü vurguladı. Sektörün geleceğini planlarken çözüm ortaklarının beklenti, talep ve önerilerinin kendileri için yol gösterici olduğunu, ışık tuttuğunu vurgulayan Tanrıverdi, dönemsel geçici bir takım sıkıntılar olsa bile emin adımlarla geleceğe yürüdüklerini söyledi. Bu yürüyüşte hükümetin desteğini de her zaman yanlarında hissettiklerini belirten Tanrıverdi,  tasarım, Ar-Ge ve yatırım teşviklerinin, ihracatçıya yeşil pasaport verme hazırlığının motivasyonlarını daha da arttırdığını ifade etti.


Star


Geri Dön