23 / 04 / 2024

Yabancılara, 7 bin 145 adet gayrimenkul satıldı!

Yabancılara, 7 bin 145 adet gayrimenkul satıldı!

Yabancı yatırımcılar Antalya ve İstanbul'dan sonra Ege illeri Muğla, Aydın ve İzmir'den konut satın aldı Akın Kazançoğlu, yabancıların gayrimenkul alımında Antalya ve İstanbul'dan sonra Ege illeri Muğla, Aydın ve İzmir'i tercih ettiğini söyledi.




İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Mütekabiliyet Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle beraber yabancıya gayrimenkul satışlarının patladığını söyledi. Kazançoğlu, yabancıların gayrimenkul alımında Antalya ve İstanbul'dan sonra Ege illeri Muğla, Aydın ve İzmir'i tercih ettiğini söyledi. Kazançoğlu, 2012 yılının ilk 6 ayında yabancılara 3 bin 107 adet gayrimenkul satışı yapılırken, yasanın uygulanmasıyla birlikte 2013 yılının ilk 6 ayında yabancılara 7 bin 145 adet gayrimenkul satışı gerçekleştiğini açıkladı. 


Rusya ilk sırada

Kazançoğlu, "2012 yılının ilk 6 ayında 55 ülke vatandaşı gayrimenkul alırken, 2013 yılının ilk altı ayında bu sayı 88 ülkeye yükseldi. Bu ülkeler sıralamasında önceliği Rusya Federasyonu alırken onu İngiltere, Almanya, Norveç ve Suudi Arabistan takip etti. Arap ülkelerinin de tercihi Türkiye'ye yöneldi. Suudi Arabistan'ı, Kuveytliler, Iraklılar, Birleşik Arap Emirlikliler ve Katarlılar takip etti. Ayrıca Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç de ülkemize ilgi gösteren ülkeler oldu. Bunların yanı sıra 175 milyonluk soydaşa sahip Türk Cumhuriyetleri, İran, Çin ve Balkan ülkelerinin de ülkemizden gayrimenkul edineceği beklenmektedir" dedi. 


5 milyar dolar gelir

2013'te hedefin 15 bin konut satışı ile 5 milyar dolar satış toplam bedeline ulaşmak olduğunu dile getiren Kazançoğlu, yabancıların tercih ettiği bölgelerde ilk 5 sırayı Antalya, İstanbul, Muğla, Aydın,  İzmir  illerinin oluşturduğunu söyledi. Kazançoğlu, "Görüldüğü gibi batı sahillerimiz tercih edilmektedir. Bilhassa bu ilk 5 ilin 3'ünün Ege Bölgesi'nde olması kentimiz ve bölgemiz için önem arz etmektedir. 

Muğla'da Bodrum ve Fethiye ilçeleri, Aydın'da Kuşadası ve Didim ilçelerinin ön plana çıktığı görülmektedir. Yabancıların en çok tercih ettiği ilçelerin başında ise Kuşadası gelmektedir" diye konuştu.

Kazançoğlu, 2023 hedeflerine ulaşmak için özellikle yabancıların Türkiye'den konut edinme konusunda gerekli yasal düzenlemeleri ve kolaylıkları hızla yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.



Yeni Asır


Geri Dön