28 / 03 / 2024

Yabancılara ayda toplam kaç konut satılıyor?

Yabancılara ayda toplam kaç konut satılıyor?

Yabancılara konut satışı bu yılın ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 15 bini geçti ve ortalama aylık konut satışı bin 500'ü aştı.



Yabancılara konut satışı bu yılın ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 15 bini geçti ve ortalama aylık konut satışı bin 500'ü aştı. 


AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayı konut satışları verilerinden derlediği bilgiye göre. konut satışlarında yabancıların ilgisinin sürdüğü görülüyor. Bu yılın ocak ekim döneminde yabancılara konut satışı geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 66 artarak 15 bin 417 ye ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde yabancılara konut satışı 9 bin 284 düzeyindeydi. Böylece yabancılara 6 bin 133 adet daha fazla konut satıldı. Bu yılın on aylık konut satışları dikkate alındığında yabancılar, aylık ortalama bin 500'ün üzerinde konut satın aldı. 


Yılın on aylık döneminde geçen yıl sonuna göre yabancılara konut satışı yüzde 27 atlarken, geçen yıl yabancılara 12 bin 181 konut satışı yapıldı. Bu yılın 10 ayında yabancılara satılan konutlar, geçen yıl gerçekleşen satışları 3 bin 236 adet geçmiş oldu. 


Yabancıların konut satın aldığı iller incelendiğinde. geçen yıl satılan konutların yaklaşık yarısının Antalya'da bulunduğu, bu yılın 10 ayında ise yabancıların ilgisinin Antalya'dan İstanbul. 

Sakarya ve Bursa'ya kaydığı görüldü. 


Bu yılın ocak-ekim döneminde İstanbul'da yabancılara satılan konut sayısı geçen yılın dönemine gore yüzde 166 artarak bin 707'den. 4 bin 546 ya yükseldi, geçen yıl sonuna göre de yüzde 86 arttı. Yabancılara konut satışında bu yılın on ayında geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış 2 bin 839 konutla İstanbul da oldu. Bu ılı bin 100 konutla Antalya. 506 konutla Bursa ve 275 konutla Sakarya takip etti. 

Yabancılara konut satışı bu yılın ekim ayında geçen yılın ekim ayına göre yüzde 77 artarak bin 21 den bin 857'ye yükseldi. Ekim ayında bir önceki aya göre ise yabancılara konut satışı yüzde 3 azaldı. 

Yabancılara konut satışında bu yılın 10 ayında Antalya 5 bin 486 adetle yine ilk sırada yer alırken, geçen yılın ocak ekim dönemine göre satışlar yüzde 25 arttı. Antalya'yı 4 bin 546 konutla İstanbul, bin 18 konutla Aydın. 903 konutla Muğla ve 641 konutla Mersin izledi. 


Gayrimenkul profesyonelleri, yabancıların Türkiye'de konut taleplerinin devam edeceğini belirtiyor. Yabancıların konut talebinin hem yatırım hem de ikamet amaçlı olduğunu ifade eden profesyoneller. özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinden gelen yabancıların Antalya'yı. Arap ülkelerinden gelenlerin Karadeniz ve Marmara bölgelerim tercih ettiklerini kaydediyor. 


Büyük şehirlerdeki kentsel dönüşüm projelerinin yabancıların özel ilgisini çektiğini dile getiren sektör temsilcileri, kentsel dönüşümün lokomotifi İstanbul'un. 3'üncü köprü. 3'üncü havalimanı gibi büyük projeleriyle yabancıya gayrimenkul satışında bir adım öne çıktığını aktarıyor. 


AA 


Geri Dön