29 / 03 / 2024

Yabancılara tanınan KDV'siz konut hakkı mecliste!

Yabancılara tanınan KDV'siz konut hakkı mecliste!

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, " Yabancılar en lüks yerleri KDV'siz olarak satın alacaklar ama bizim vatandaşlarımız bu lüks yerlere kenardan bakacaklar sadece." dedi..



Yabancılara tanınan KDV siz konut hakkı mecliste!


CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 7'nci maddesiyle ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz aldı.


Torba yasa hakkında "Evet, ne yapıyoruz bu torba yasada acaba? Buna bir göz atmakta fayda var. Türkiye'de yerleşik olmayan kişiler yani yurt dışında yerleşik kişilere Türkiye'den konut ve iş yeri aldıklarında "KDV ödemeyecekler." diye bir istisna getiriyoruz. Peki, buradaki amaç ne olabilir? Acaba Sayın Bakanın dediği gibi inşaat sektörünü canlandırmak mı? Bunun olmadığı kesin çünkü inşaat sektörü buradaki istisnayla canlanmaz, bunu biliyoruz. Peki, yana yakıla döviz ihtiyacını karşılamak mı? "Bu konuda bir projeksiyonumuz var mı?" diye sorduk Sayın Bakana ve bürokratlara yani vazgeçtiğimiz KDV'yle acaba bize gelecek döviz gelirini kıyasladık mı, bir projeksiyon yaptık mı? "Hayır." dediler, böyle bir projeksiyon henüz yapılmamış." dedi.


Anayasa'nın 10'uncu maddesindeki eşitlik ilkesine bu uygulamanın yapılması son derece aykırı olduğunu dile getiren Karabıyık, "Bu durumda ne olacak? Yabancılar en lüks yerleri KDV'siz olarak satın alacaklar ama bizim vatandaşlarımız bu lüks yerlere kenardan bakacaklar sadece. 73'üncü maddeye göre de aykırı çünkü vergi ödevi maddesidir bu yani herkes mali gücüne göre vergi mükellefi olarak vergi vermekle yükümlüdür. Buradaki mali gücü de kamu maliyesine göre harcamalardan da anlayabiliriz, gelirlerden de. Ve yine şunu hatırlatmayı bir görev biliyorum ki harcamanın niteliğinde farklılık yok ise mukimlik farklı vergi ödemenin nedeni asla olamaz." dedi.


Söz konusu hatırlatmalarda bulunduktan sonra "Peki, bu kimin işine yarayacak yani KDV almadan yabancılara satış inşaat sektöründeki bütün müteahhitlerin işine yarayacak mı, sektörün işine yarayacak mı, yan sanayinin işine yarayacak mı? Şunu söyleyeyim ki 5-6 müteahhidi geçmeyecektir bu indirimden yararlanan. Zaten yabancılar lüks konutlara geliyor, bunlarda da zaten 1+1 daireler 700-800 bin liradan aşağı satılmıyor, onlar da zaten bu dairelere prim amacıyla, rant getireceği amacıyla ilgi gösteriyorlar.


Değerli vekiller, zaten son bir aylık gazetelere bakarsanız bu meşhur müteahhitlerin -isimlerini vermeyelim ama- demeçleri var yani bu kanunun, bu maddenin geleceğini bizlerden, sizlerden önce biliyorlar. "Şu şekilde satış yapacağız, bu miktarda satış yapacağız." diye de gazetelerde boy boy demeç vermişler, inceleyebilirsiniz.


Şimdi ben başka bir gazete küpürü getirdim size, isteyen arkadaşa bunu takdim edebilirim kürsüden indikten sonra. İsim vermiyorum, falanca gayrimenkul projesiyle ilgili önemli bir açıklama yapılıyor, deniyor ki: "47 adet rezidans daire 90 milyon 594 bin dolar + KDV ile satıldı. 47 daire için dün el sıkışan alıcının İranlı bir iş adamı olduğu biliniyor."


Şimdi, bakın, 90 milyon 594 bin dolar + KDV. Şimdi bu "…el sıkışıldı." Bu bekletilecek ve bu yasa, bu madde çıktıktan sonra bu kadar KDV kaybı da gidecek yüzde 8'den düşündüğünüzde. Yani, bunun haberi zaten çok önceden piyasaya verilmiş ve burada tekrar belirtiyorum ki Anayasa'nın 10'uncu ve 73'üncü maddelerine aykırılık var, eşitlik ilkesine aykırı." dedi.




Geri Dön